У Львівській міськраді обіцяють відреконструювати проспект Чорновола до середини жовтня (відео)

15:24 5 жовтня 2015 р.

Візуалізація проспекту В'ячеслава Чорновола у Львові

Візуалізація проспекту В'ячеслава Чорновола у Львові
Фото: прес-служба Львівської міськради

У ЛМР запевнили, що до кінця року у нашоиу містіі буде близько 70 кілометрів велодоріжок.

«Тривають роботи з облаштування громадського простору на проспекті Чорновола: зараз там ставлять поребрики та влаштовують велодоріжку. Також замінюють хідники, на які районна адміністрація отримала 2,5 млн. гривень з міського бюджету. Окрім цього, на висадку дерев мешканці мікрорайону зібрали понад 48 тисяч гривень», – повідомили сьогодні, 5 жовтня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради, де також традиційно для передвиборної пори цитують сказане міським головою Львова Андрієм Садовим:

«Ще одна частина міста стає більш комфортною для мешканців. Облаштовуємо хідники, велосипедну доріжку. Головне – що ми робимо це спільно з мешканцями. Мешканці долучились і за кошти мешканців будуть висаджуватись дерева – більше 40 тисяч гривень було зібрано, будуть висаджені платани, а також кущі.

Дорога зроблена кілька років тому. Зараз робимо хідники, велодоріжку, тут буде новий осередок. Як бачимо, вже фінальна робота по Музею «Територія терору». Це новий музей, який створюється у Львові. Тут житлові будинки і цей район буде мати нове життя. 

По музею будівельні роботи в основному вже виконані. Зараз важливо – наповнення самої експозиції і концептуальні дискусії в різних середовищах, щоб краще представити період того часу, бо тут десятки тисяч людей і життя втрачали, і проходили через складні умови, які були спеціально створені для поневолення людей різних національностей. 

Окремо кошти були на хідники, окремо на велодоріжки. Тут роботи залишилось не багато. По хідниках роботи будуть завершені за півтора-два тижні. По велодоріжці залишилась ще частина під мостом, це також буде протягом 10 днів завершено. 

Тут буде висаджено більше 40 платанів і багато кущів. Аварійні дерева зрізали».

У прес-службі міської ради повідомили також сьогодні, 5 жовтня, «Щоденному Львову»:

«Роботи з реконструкції стартували 27 серпня. За цей час на ділянці від вулиці Під Дубом до вулиці Липинського зрізали 24 дерева, 14 з яких – аварійні. Натомість обіцяють висадити 360 низькорослих кущів та 32 нові дерева – платани.

Як розповідають в департаменті розвитку, одне таке дерево коштує 1400 гривень. Щодо кущів, то тут планують сформувати лінію, завдовжки 180 метрів, по два саджанці на метр.

Наразі зупинилися на пухиропліднику, ціна якого в середньому складає 80 гривень за одиницю. Працівник департаменту розвитку та експерт з озеленення Олександр Шутюк пояснив:

«Цьогоріч кожній районній адміністрації місто виділило трохи менше 100 тисяч гривень на озеленення вулиць. Саме за ці кошти і мають закуповувати нові дерева. Однак вийшло так, що у Шевченківському районі паралельно з ремонтом на проспекті Чорновола, реалізують ще один великий проект благоустрою – облаштування скверу на вулиці Хмельницького, де також мають висаджувати дерева. Відтак, грошей на проспект Чорновола бракує.

На озеленення ділянки від вулиці Хімічної до вулиці Під Дубом потрібно 73,6 тисячі гривень, тобто більшу частину бюджету озеленення району. Звісно, можна просити про збільшення бюджету, але на це потрібно багато часу.

Таким чином, було розпочато збір коштів на дерева серед мешканців району – для цього активісти відкрили окремий банківський рахунок. Натомість, кущі за бюджетні кошти закуповуватиме районна адміністрація».

Загалом на дерева було потрібно 44,8 тисячі гривень. Станом на сьогодні, зібрано 48,45 тисяч гривень.

Щодо велодоріжки, то вона пролягатиме від вулиці Липинського до вулиці Під Дубом, по 700 метрів в обидва боки. За словами радника міського голови з питань розвитку велоінфраструктури Олега Шміда, станом на сьогодні зроблено орієнтовно 30% необхідних робіт. 

«Це надзвичайно важлива велодоріжка, оскільки з’єднуватиме вже готові ділянки в центрі та на Збоїщах», – підкреслив Олег Шмід.  Так, за прогнозами, до кінця року у Львові буде близько 70 кілометрів велодоріжок (станом на зараз – близько 45-50 кілометрів).

Місто отримає відреконструйований проспект Чорновола до середини жовтня. Саме цей час є оптимальним для висадки нових дерев».

У прес-службі міської ради також цитують сказане заступником директора міського департаменту розвитку Олександрою Сладковою:

«Ті дерева, які тут були, досягли свого граничного віку, пояснює адже тополі – це дерево, яке водночас і найшвидше росте, і найшвидше старіє. Тобто ті тополі, які висадили в радянські часи, могли прожити тут ще кілька років. Але ж хідники ми робимо не на п’ять-десять, а на 20-30 років. Відтак, з’явилася ідея висадити нові.

У зв’язку з глобальним потеплінням, ми вирішили обрати дерева, які можуть витерпіти спеку: вибір пав на платани. Їхнє коріння, на відміну від тополь чи дубів, не псує бруківку, тому що росте вниз, а не вгору.

Попередньо ми проконсультувалися з дендрологами та ландшафтними архітекторами. Мешканцям також дуже сподобалась ця ідея – підтвердження цьому є зібрані за рекордний термін кошти».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів