У львівській десантній бригаді підписують контракти лише з двома-трьома кандидатами з 20-ти

16:55 4 лютого 2016 р.

Фото до новини


Фото: rmclviv.wordpress.com

Старший лейтенант Олександр Мозолевський запевнив у четвер: «Лінивий і недисциплінований «баласт» не потрібен нікому».

«У Львові на базі 58 Будинку офіцерів відбувся круглий стіл з питань комплектування Збройних Сил України військовослужбовцями за контрактом», – повідомив сьогодні, 4 лютого, «Щоденному Львову» підполковник Володимир Скоростецький зі Західного регіонального медіа-центрі міністерства оборони України, який також розповіли подробиці:

«Розповісти про те, як військо добиратиме кандидатів у професійні військовослужбовці, забрались заступник військового комісара Львівського обласного військового комісаріату по роботі із особовим складом – майор Олег Полутренко, військовий комісар Галицько-Франківського ОРВК Львова – підполковник Олександр Кудінов, начальник прес-служби львівської 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Високомобільних десантних військ – старший лейтенант Олександр Мозолевський, начальник прес-служби 24-ї окремої механізованої бригади (з Яворова на Львівзині – «ЩЛ») оперативного командування «Захід» – майор Сергій Голубятніков, а також офіцер управління Західної військово-морської бази ВМС Збройних Сил України – капітан-лейтенант Тетяна Вискочил. Висновки військових фахівців збігаються: на даному етапі Збройні Сили України потребують умотивованих та фахово підготовлених спеціалістів, яких чекають у військових частинах по усій країні.

Утім, від гонитви за кількістю в процесі добору професійних кадрів, армія переходить до принципу якості. Військкомати області до роботи з потенційними контрактниками готові.

Установи розгорнуті до повного штату та готові  надавати  необхідні консультації та оформляти документи. капітан-лейтенант Тетяна Вискочил розповіла: На жаль, на даний час у Військово-морських силах Збройних Сил України проходить службу не такий великий відсоток мешканців західних областей України. Хотілося б звернути увагу, що флот потребує спеціалістів як для плавскладу кораблів та суден, так й готовий прийняти бажаючих до підрозділів берегового компоненту. Я сама уродженка Тернопільської області, знаю, що хлопці із Західної України працелюбні і тямущі. Такі нам потрібні. Тим більше, що для підготовки флотських спеціалістів у нас є умови. Починаючи від факультету військово-морських сил НУ «ОМА», військово-морського ліцею для майбутніх офіцерів і завершуючи коледжем для флотських старшин і навчальним центром». 

Представниця Військово-морських сил наголосила, що географія служби в українському військовому флоті не обмежується виключно Одесою. Є вакансії в Очакові, Миколаєві, Ізмаїлі тощо.

Схема відбору на військову службу за контрактом не складна: бажаючий проходити службу насамперед спілкується із командуванням військової частини. Якщо командир, після вивчення кандидатури надає письмову згоду, із цим документом особа звертається до військового комісаріату за місцем проживання.

Своєю чергою, військовий комісар Галицько-Франківського ОРВК Львова Олександр Кудінов повідомив:

«Усі кандидати на військову службу за контрактом направляються військовими комісаріатами до навчальних центрів  з особовою справою та приписом, в якому зазначається військово-облікова спеціальність на яку попередньо відібраний кандидат. Відібрані кандидати укладають контракти на проходження військової служби з одночасним зарахуванням до списків особового складу навчального центру. 

Здійснюється призначення на посади курсантів та постановка на всі види забезпечення. Це робиться для того, аби у бойову частину не потрапила людина, яка взагалі нічого не знає про армію та не має елементарних навичок служби. В «учебці» ті, хто служили, відновлює власні навички та спроможності. Хто взагалі не мав досвіду – отримує військову спеціальність».

Окремо говорили про тих, хто вже проходить службу за частковою мобілізацією і виявив бажання служити далі на професійній основі. Для таких кандидатів це ще й економічно вигідно. Адже вони отримають не лише одноразову грошову компенсацію у розмірі від восьми до 10 тисяч гривень (в залежності від звання та посади), але й за ними також зберігаються робочі місця та середньомісячна заробітна платня по місцю колишньої роботи.

Начальник прес-служби львівської 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Олександр Мозолевський підкреслив:

«Стаття 119 Кодексу законів про працю України регламентує, що робоче місце та зарплата на підприємстві зберігається за працівником, який виконує військовий обов’язок до часу його фактичної демобілізації. Ми  маємо досвід  ситуації  із намаганнями деяких роботодавців маніпулювати змістом законів. Вони вказували, що зарплата і робоче місце зберігається лише на рік, апелюючи тим, що так робилось для тих, хто йшов на строкову службу.

Утім, закон не передбачає іншого трактування: поки людина виконує військовий обов’язок, роботодавець мусить зберігати за ним і робоче місце, і нараховувати середньомісячну зарплатню. Втім, тим, хто розглядатиме армію виключно, як метод заробітку, у бойових частинах будуть не раді. 

Армія – стиль  і спосіб життя, а не заробітчанство. Ти маєш бути готовий виконувати накази, «жити» на службі і службою.

Після того, як з січня 2016 року військовослужбовцям було суттєво збільшено розмір щомісячного грошового утримання, збільшилась і кількість бажаючих проходити службу. Втім, із 20 кандидатів, сувору фільтрацію пройшли дві-три особи. Адже одного бажання мало, потрібно пройти співбесіду із командиром, попрацювати із штатними психологами, пройти тести та перевірки, які покажуть рівень фізичної, психологічної стійкості, готовності до випробувань.

Подібна прискіпливість не лише в елітних підрозділах десанту, спецназу чи морської піхоти. Зважаючи на досвід участі військових частин в АТО, лінивий та недисциплінований «баласт» не потрібен нікому».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів