У кожній тергромаді за кошти держави буде створено «Центр життєстійкості». Що робитиме

20:05 26 грудня 2023 р.

Фото до новини

Сьогодні в Україні 855 служб надають допомогу постраждалим від російської агресії, зокрема тим, хто зазнав сексуального насильства внаслідок війни (СНПК).

Голова Національної соціальної сервісної служби Василь Луцик розповів журналістові Національного пресклубу «Українська перспектива», як забезпечити якість та ефективність їхніх послуг, пише DailyLviv.com.

За словами Василя Луцика, СНПК як явище з’явилося в Україні з початком війни й, фактично, сьогодні воно не має чіткого законодавчого врегулювання.

"Тому насамперед наша ключова роль полягає у розробці всіх необхідних нормативно-правових актів, які стосуються цього питання. Зокрема ми були учасниками підготовки законопроєкту «Про статус осіб, постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією Російської Федерації проти України, та невідкладні проміжні репарації», який був поданий на розгляд Верховної Ради України народною депутаткою Мариною Бардіною. Він передбачає нормативне визначення СНПК і те, що Нацсоцслужба буде органом, який надаватиме статус особи, постраждалої від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

Крім того, ми збираємо та узагальнюємо інформацію стосовно СНПК по всій країні й стежимо за якістю послуг, які надають постраждалим. Наразі в Україні є 855 служб, які надають допомогу постраждалим від цього виду злочину. Тому вкрай важливо контролювати їхню діяльність, здійснюючи перевірки та надаючи методичну підтримку для того, щоб їхні послуги були якісними, своєчасними та ефективними. Бо можуть траплятися помилки, коли, наприклад, замість екстреного втручання пропонують просте консультування. Це серйозне питання, оскільки не той вид допомоги може призвести не просто до негативної дії, але навіть до летальних наслідків для потерпілих",- зазначив голова Національної соціальної сервісної служби.

Він розповів, що через законодавчу неврегульованість, усі, хто потерпів від СНПК отримують допомогу, фактично, як особи, постраждалі від домашнього насильства, тому що іншого механізму в державі наразі немає. 

Василь Луцик, який понад 10 років присвятила кримінальній юстиції й кримінальному процесу, наголосив на особливостях доказової бази за такими справами що стосуються СНПК і, відповідно, судової процедури. 

"Ключове тут для нас – що зробити? Не втратити, в першу чергу, інформацію від людей, які постраждали, їхні показання. До війни був інший порядок дій у справах про сексуальне насильство: потрібен був висновок судово-медичної експертизи, її мали провести невідкладно після вчиненого насильства. Війна поставила нові виклики. Людина, над якою вчинялося насильство, може бути місяцями чи роками на тимчасово окупованій території і, зрозуміло, що за такий тривалий час ми цих слідів не збережемо. Тож були розроблені нові механізми збирання таких доказів", - повідомив очільник Національної соціальної сервісної служби.

"Влітку 2023 року ми зрозуміли, що потрібно вносити зміни в Положення про роботу наших територіальних підрозділів, щоб покласти на них координацію діяльності в межах області з домашнього насильства і СНПК.

Вони здійснюють моніторинг усіх послуг, які надають постраждалим від СНПК. За його результатами готують аналітичні матеріали. Якщо виявляють якісь недоліки, повідомляють про це обласну адміністрацію для вжиття заходів щодо їхнього усунення.

На центральному рівні ми збираємо інформацію про недоліки по всій країні, теж готуємо аналітичні матеріали і розсилаємо всім зацікавленим структурам. Якщо, наприклад, проблема в сфері МОЗу, надсилаємо МОЗу, МВС – надсилаємо їм. Проводимо перевірки, коли бачимо, що певні послуги надають неякісно або виникають інші проблемні ситуації. Наприклад, за сприяння донорів було відкрито один із Центрів допомоги постраждалим, але фактично він не працює. Людина приходить, а там зачинені двері. Тому наше завдання полягало в тому, щоб він запрацював",- сказав Василь Луцик.

Василь Луци повідомив також, що з грудня 2023 року запрацює новий великий державний проєкт.

"Ми паралельно з Мінсоцполітики запровадили соціальну послугу «Формування життєстійкості». Її суть у тому, що в кожній територіальній громаді за кошти держави буде створено так званий «Центр життєстійкості», де, зокрема надаватимуть психологічну допомогу усім її мешканцям. У такий спосіб будемо відновлювати та підвищувати життєстійкість усіх громадян. Це великий державний проєкт на 2024 рік, бо ми переконані, що всі наші громадяни повинні мати доступ до якісних психологічних послуг, які допоможуть відновлюватися й далі працювати на перемогу",- наголосив Василь Луцик.

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів