У Брюховичах закликають Президента України вгамувати апетити «Львівської залізниці»

13:12 28 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: press-centr.com

Ініціативна група мешканців, які судяться з ДП «Львівська залізниця» через земельні ділянки, звернулися до гаранта Конституції по допомогу, бо людям у судах скасовують акти на право власності.

Мешканці Брюховичiв просять Президента України допомогти їм боротися зi «Львівською залізницею». Ініціативна група мешканців, які судяться з ДП «Львівська залізниця» через земельні ділянки, звернулися до гаранта Конституції по допомогу, бо людям у судах скасовують акти на право власності.

Київський часопис «Україна молода» вже писала про ситуацію, яка склалася в селищі міського типу Брюховичi, розташованому неподалік Львова. Річ у тім, що через селище проходять дві залізничні колії, одна з яких уже майже вийшла з ужитку.

Місцеві мешканці, чиї домівки розташовані вздовж саме цієї колії, роками займалися оформленням усіх потрібних документів на приватизацію земельних ділянок. Хтось навіть устиг оформити право власності та внести свої землі в земельний кадастр.

Тобто люди пройшли довжелезну бюрократичну процедуру з погодженнями меж у рiзноманiтних державних інстанціях. Але кілька років тому державне підприємство «Львівська залізниця», спираючись на документи радянського періоду, заявило про своє право власності на землі вздовж колії.

Головний аргумент – межа смуги відведення, яка використовується для обслуговування колії. От тільки біда в тому, що та смуга відведення, яку «намалювала» залізниця, спираючись на свої документи, норми і правила, подекуди заходить на земельні ділянки, а десь навіть хату «відкушує».

Державне підприємство активно судиться з десятками місцевих мешканців. І найцікавіше: навіть незважаючи на право власності на землю, суди «віддають» земельні ділянки «Львівській залізниці».

Люди у відчаї, бо не можуть захистити своє майно та законні права. Ситуація погіршується тим, що місцеві мешканці бояться, аби, відсудивши земельні ділянки, залізниця не почала «усувати перешкоди», руйнуючи господарські будівлі і навіть житлові хати.

Мешканка Брюховичів, член ініціативної групи з порятунку приватної власності від зазіхань iз боку залізничників Надія Тарасюк розповіла: «Більшість наших мешканців володіють земельними ділянками ще з 50-х років. Але тому, що не можна було за часів Радянського Союзу приватизовувати землю, то, відповідно, люди тільки після проголошення Незалежності почали цим займатися. У нас уже є вісім програних справ. Люди, корінні мешканці, які мають усі підтверджувальні документи, стали жертвами ситуації, коли державна установа судиться з державою, щоб скасувати правочинний акт, виданий тiєю ж державою».

Натомість юрист «Львівської залізниці» Дмитро Лазарєв стверджує:  «Львівська залізниця» як державне підприємство керується законами України, діє на підставі законів, на підставі завдань, поставлених підприємству урядом України. З часу прийняття Закону «Про реєстрацію майнових прав» землекористувачів було зобов’язано провести таку реєстрацію. Тож залізниця почала оформлювати своє право на постійне користування земельними ділянками смуги відведення».

Дмитро Лазарєв також додав: «На жаль, під час оформлення виникло дуже багато спірних моментів, де земельні ділянки залізниці перетинаються з земельними ділянками приватних осіб. Залізниця в законний спосіб почала відстоювати свої права на землі смуги відведення. Мешканці Брюховичiв не єдині, хто опинився в такій ситуації, аналогічні справи є по всіх семи областях західної України. Я не можу коментувати питання «хто винен?», але багато питань є до органів Держземагентства чи до місцевих рад, які не зважали на залізницю як на землекористувача, розпоряджаючись земельними ділянками».

Представник залізниці також наголосив, що вирішення питань буде перенесене у Київ. Адже після мітингу під «Львівською залізницею», де люди зустрічалися з керівництвом підприємства, була створена спільна комісія, яка свої напрацювання відправлятиме на розгляд у ДП «Укрзалізниця».

Своєю чергою, головний архітектор проектів інституту «Діпротранс» Анатолій Федоренко, пояснив, що «смугу відводу» проектували iз «земельним запасом», який залізниця ніколи не використовувала. Тож спеціаліст, який, власне, колись і проектував «смугу відводу», наголосив, що уряд повинен розпорядитися, аби спеціалізований інститут зробив ревізію і «забрав» непотрібні земельні наділи в залізниці.

Про це повідомили сьогодні, 28 серпня, в київському часописі «Україна молода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів