Цієї осені з Львівщини до війська призвуть 600 юнаків

19:23 10 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Більше, аніж із будь-якої іншої області України.

Про це повідомляє в публікації «У рамках призовної кампанії «Осінь-2013» 600 львів’ян відправляться до війська» Західний регіональний медіа-центр МО України:

«Сьогодні, 10 жовтня, на обласному збірному пункті Львівського обласного військового комісаріату відбулася урочиста відправка 50 юнаків до лав Збройних Сил та інших військових формувань України. Проводжали хлопців під музичний супровід військового оркестру 80 окремого аеромобільного полку, а на урочистому мітингу традиційно виступили представники обласної державної адміністрації, громадських та ветеранських організацій. На ратну працю юнаків благословив священик Центру Військового Капеланства Курії Львівської архиєпархії УГКЦ.

Загалом, цієї осені з Львівщини на строкову військову службу має відбути загалом 600 осіб.

Про це під час брифінгу повідомив Львівський обласний військовий комісар полковник Володимир Щур. З них, 375 чоловік, служитиме у військових частинах видів Збройних Сил України – у підрозділах Сухопутних військ, Повітряних сил та у берегових частинах Військово-морських сил України. Ще 150 юнаків служитимуть у частинах та підрозділах Внутрішніх військ МВС. 75 мешканців Львівщини поповнять лави військових підрозділів Державної спеціальної служби транспорту Міністерства інфраструктури тощо.

Остання в історії Збройних Сил України призовна кампанія стартувала 1 жовтня. Військовий комісар відзначив, що саме із цього дня розпочали свою роботу районні призовні комісії. Ці установи безпосередньо відбиратимуть громадяни України віком від 18 до 25 років на строкову військову службу.

– Основною особливістю призову юнаків на строкову військову службу цієї осені можна назвати територіальний принцип комплектування військових частин та підрозділів, – розповів полковник Володимир Щур. – Це означає, що мешканці Львівщини служитимуть у західному регіоні України. Або на території самої Львівської області, або у сусідніх із нею. Аналогічний принцип розподілу призовників стосуватиметься й інших територіальних утворень держави.

Військовий комісар відзначив, що призовний ресурс області складає понад 25 тисяч юнаків. Саме стільки хлопців планується викликати для здійснення відбору на призовні комісії. Відібрати з такої кількості 600 придатних до військової служби кандидатів – проблеми не становить. Це, фактично, один юнак з двадцяти п’яти можливих. Зважаючи на незначні обсяги призову, можна стверджувати, що в теперішню та наступні призовні кампанії до війська підуть практично ті юнаки, які особисто виявили бажання служити та мають до цього хист.

Формування команд з призовників і відправку їх у військові частини планується провести із 7 жовтня по 22 листопада. Зокрема, юнаки зі Львова та області, які урочисто вирушили до війська 10 жовтня, здебільшого за територію області не виїжджатимуть: проходитимуть службу у військових частинах в Яворові і Львові. Лише декілька осіб відправляться на південь до Сімферополя.

Окремо військовий комісар наголосив на такому важливому аспекті, як встановлення юнаків на військовий облік. Він підкреслив, що ця процедура – обов’язкова для громадян України. І жодного документу, який її скасовує – не має!

– Перехід Збройних Сил України на повноцінне укомплектування військовослужбовцями-професіоналами має завершитись до кінця 2014 року. Саме цей термін задекларовано, як остаточний у процесі переходу комплектування Збройних Сил України виключно військовослужбовцями за контрактом. Фактично, для українського війська ця призовна кампанія буде останньою. Хлопці, які підуть служити до війська восени 2013 року передаватимуть службову «естафету» професійним солдатам. Однак, залишається певна категорія громадян, які буквально зрозуміли заяви про те, що призову на строкову військову службу не буде взагалі. Адже йшлося лише про Збройні Сили! А солдати-строковики у нас є й в інших військових формуваннях. До прикладу, у внутрішніх військах. Тому ігнорувати приписну комісію і «бігати» від військового комісаріату усе ж таки не варто. Адже ті, хто невмотивовано ухиляється від виконання військового і громадянського обов’язку, автоматично потрапляють до компетенції правоохоронців. Скільки таких осіб виявиться під час цієї призовної кампанії можна буде сказати лише після її завершення. Однак, спираючись на досвід минулих призовів можна стверджувати, що відсоток ухильників зараз незначний. – говорить полковник Володимир Щур.

Львівський обласний військовий комісар також відзначив, що військові комісаріати області після завершення останньої для Збройних Сил України призовної кампанії продовжать свою діяльність.

– Період реформування та оптимізації чисельності особового складу військових комісаріатів завершено, – розповів полковник Володимир Щур, – Ми будемо продовжувати виконувати обов’язки у відповідності до призначення. Зокрема, у організації приписки та призові громадян на строкову службу до лав ВВ МВС та ДССТ МІ України. Однак, у нас залишається великий пласт роботи по відбору громадян на військову службу за контрактом. На цьому питанні ми сконцентруємо наші зусилля.

Полковник Володимир Щур також розповів, кого не братимуть на строкову військову службу восени 2013 року. Відтак, на укомплектування військ не скеровуватимуться призовники, які не мають базової загальної середньої освіти, мають низькі морально-ділові якості, перебувають на обліку в органах внутрішніх справ за антигромадську поведінку, зловживання алкоголем чи вживання наркотичних речовин та яким під час призову встановлено захворювання за двома і більше статтями згідно з рекомендаціями Центральної військово-лікарської комісії Збройних Сил України. Навпаки, перевага надається тим, хто активно займається спортом, має повну спеціальну або завершену вищу освіту.

Більш детально про фізичні кондиції новоспечених захисників Вітчизни розповів начальник медичного відділення обласного збірного пункту майор медичної служби Олександр Куль. З його слів, стан здоров’я призовників загалом задовільний. Однак прослідковуються тенденції до збільшення захворювань опорно-рухальної системи, шлунково-кишкового тракту, ожиріння тощо.

– Молодь часто-густо веде не надто здоровий спосіб життя. Але через зменшення чисельності військовослужбовців-строковиків є можливість відбирати здорових кандидатів. – розповів майор медичної служби Олександр Куль.

Наша довідка:

На початку вересня Кабінетом Міністрів України було затверджено кількість громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу в жовтні-листопаді 2013 року. Цієї осені своїм почесним конституційним правом захищати Україну мають скористатися 10800 громадян. У відповідності до рішення КМУ, з них у Збройні сили направлять 5 тисяч осіб, у внутрішні війська – 4,8 тисяч юнаків, до Державної спеціальної служби транспорту – одну тисячу новобранців. На проведення призовної кампанії «Осінь-2013» уряд затвердив обсяг видатків, який сягнув 1 005 804 гривень.

Загалом, у дев’яти областях Західної України, які територіально входять до сфери відповідальності Західного ОК, на призовні комісії буде викликано понад 114 тисяч юнаків. З них, після всебічного вивчення кандидатур і медичного обстеження, військовослужбовцями строкової служби стануть лише 3000 осіб. Решта юнаків формуватиме призовний ресурс.

З трьох тисяч солдатами Збройних Сил України стануть 1406 юнаків, бійцями підрозділів ВВ МВС України – 1244 хлопця, і до Державної спеціальної служби транспорту загалом буде скеровано 350 новобранців.

Найбільше рекрутів до військових формувань України надішле Львівщина – 600 осіб. Найменше – з Тернопільщини, усього 260. За період проведення призовної кампанії «Осінь-2013», зі збірного пункту Хмельницького обласного військового комісаріату мають, загалом, відправити 360 юнаків, із Закарпатської області – 330 чоловік, з Вінницького ОВК – 325 осіб, з Прикарпаття – 294 особи, з Волині – 285 рекрутів, з Чернівецької області – 276 громадян, з Рівненщини – 270 хлопців».

Як інформував «Щоденний Львів», керівник Західного регіонального медіа-центру міністерства оборони, підполковник Олександр Поронюк інформував: «Відправляється перша партія призовників осінь-2013 року. Вони будуть розподілені практично по всім родам і видам військ. Основне місце проходження служби – Західний регіон нашої держави. Завтра буде три команди: одна піде в Яворів, ще одна в одну зі Львівських військових частин, а ще одна команда поїде в одну з учбових частин на Сході країни. З 1 січня 2014 року ми на строкову службу до Збройних сил України брати не будемо».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів