Тепло подорожчає в Україні з 1 липня майже вдвічі (+відео)

21:36 9 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: unian.ua

Згідно з рішенням Національної комісії, яка здійснює регулювання у сфері енергетики й комунпослуг, з 1 липня середньозважений тариф для населення встановлюється на рівні 1 043 гривень за 1 Гкал.

Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підвищила з 1 липня 2016 року тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення для населення майже в два рази. За таке рішення одноголосно проголосували в четвер всі члени НКРЕКП. 

«Чинний середньозважений тариф на тепло для населення становить 534 гривень за 1 Гкал, з 1 липня середньозважений тариф встановлюється на рівні 1043 гривень за 1 Гкал», -– зазначила керівник профільного управління НКРЕКП Світлана Чорних в ході обговорення питання.

Вона додала, що збільшення відбувається за рахунок зростання паливної складової (на 474 гривні/Гкал), тарифу на електроенергію (13 гривень/Гкал) і заробітних плат (9 гривень/Гкал). За її словами, коригування паливної складової пов'язана з рішенням уряду про зміну тарифу на природний газ, що використовується при виробництві тепла для населення. Якщо раніше на паливо доводилося 400 гривень у вартість 1 Гкал тепла (75% вартості), то з 1 липня ця цифра склав 874 гривень (84% вартості).

У НКРЕКП висловили впевненість, що затверджена урядом ціна газу для теплокомуненерго на рівні 4942 гривні за 1 тисячу кубометрів (без урахування ПДВ і транспортування) є найнижчою на ринку, оскільки моніторинг за чотири місяці поточного року показує, що промисловість купувала газ за ціною від 5 433 гривень за 1 тисячу кубометрів до 6880 гривень за 1 тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, цільової надбавки та тарифів на його транспортування). Про це повідомили сьогодні, 9 червня, в інформаційній агенції УНІАН, де також нагадали:

«Як повідомляв УНІАН, НКРЕКП схвалив постанову про збільшення тарифу на тепло для населення 5 травня, з того часу документ проходив громадське обговорення. За словами голови комісії Дмитра Вовка, рішення регулятора буде означати зростання тарифу на тепло і послуги центрального опалення на 75-90% в залежності від конкретного підприємства теплопостачання. Уряд України з 1 травня встановив єдину ціну на газ для населення – 6,88 гривні/кубометрів (6 879 гривень за 1 тисячу кубометрів), що дорівнює закупівельної вартості імпортованого в країну природного газу.

Під час прийняття рішення Кабміну за ціною на газ 27 квітня перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик наголосили, що встановлення такої ціни поставить крапку у спекуляціях на газовому ринку країни. Глава уряду Володимир Гройсман підкреслив, що дане рішення є непростим та викличе широкі дискусії в суспільстві, але воно дозволить скасувати всі існуючі раніше схеми, які дозволяли заробляти на різниці в ціні на паливо. Президент України Петро Порошенко назвав дане рішення Кабміну серйозним антикорупційним кроком.

Нагадаємо, з березня електроенергія, в свою чергу, для населення подорожчала на 25%. Так, мінімальний тариф на електроенергію для населення підвищено до 57 копійок за кВт/год. Наступний етап підвищення тарифів на електроенергію для населення почнеться 1 вересня поточного року».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів