Строковику, наймолодшому учаснику «Ігор нескорених», який втратив ногу на війні, недоплатили понад пів млн грн

22:35 3 січня 2024 р.

Фото до новини

Ветеран війни, наймолодший учасник «Ігор нескорених-2023» Веніамін Боднарчук під час евакуації співслужбовців підірвався на міні, втратив кінцівку.

Про це повідомив адвокат Олег Мицик, пише DailyLviv.com.

Ветеран російсько-української війни, наймолодший учасник «Ігор нескорених-2023» Веніамін Боднарчук під час евакуації співслужбовців підірвався на міні, втратив кінцівку, як наслідок йому встановили ІІ групу інвалідності.

"Загальновідомо, що військовослужбовці строкової служби не повинні залучатися до участі у бойових діях. Насправді це не так, частина строковиків  у критичний момент війни до таких дій залучалася, військове керівництво вважало такі дії виправданими, оскільки першочерговим завданням був захист суверенітету та територіальної цілісності України.  Мали місце поранення, а ймовірно і загибель даної категорії військовослужбовців. Таке трапилось і з Веніаміном: під час евакуації співслужбовців підірвався на міні, втратив кінцівку, як наслідок йому встановлено ІІ гр. інвалідності", - розповів адвокат.

За словами Олега Мицика законодавство відстало від реалій.

"МО України вимушено відмовляє у виплаті ОГД (одноразової грошової допомоги) строковикам, які отримали поранення з наступним встановленням інвалідності при виконанні обов’язків під час захисту Батьківщини, оскільки….  такого не може бути",- обурився адвокат.

Унаслідок такого законодавчої білої плями, строковику, як зазначив правник, замість 800 тис. грн ОГД, держава виплатила лише 241 тис. грн.

"Причина такої різниці є те, що у Постанові КМУ від 25.12.2013 р. № 975 «Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності …» одноразова грошова допомога строковикам призначається та виплачується не у зв'язку зі захистом Батьківщини, а «під час виконання службових обов'язків», тобто в кілька разів  меншому розмірі, що є не  просто не справедливим стосовно строковиків, а й нелогічним",- наголосив адвокат.

Він вважає, що порушено принцип рівності перед законом, строковиків дискримінують, хоча вони нарівні з іншими військовослужбовцями брали безпосередню участь у забезпеченні оборони України.  

"На наші численні звернення до МОУ, до Міністерства у справах ветеранів – отримували суху, бюрократичну відповідь: «виплата здійснюється в межах законодавства, читайте закон». 

Міністерство у справах ветеранів наділене правом законодавчої ініціативи, однак вчиняти будь-які дії щодо захисту прав строковиків – відмовилося", - розповів адвокат.

За словами Олега Мицика, на сайті Верховної Ради є законопроєкт №10375 від 25.12.2023 року «Про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо виплат одноразової грошової допомоги військовослужбовцям строкової служби у разі отримання поранення при виконанні обов’язків військової служби, зокрема під час захисту Батьківщини та у разі отримання повторного та наступних поранень для всіх військовослужбовців, Причому дія такого Закону застосовуватиметься щодо строковиків, яким встановлено групу інвалідності під час захисту Батьківщини з 24 лютого 2022 року, оскільки в перехідних положеннях передбачено «зворотну дію Закону в часі». Якщо за цей законопроєкт проголосують у Верховній Раді, Веніамін Боднарчук та інші колишні строковики, які були в аналогічній ситуації, зможуть отримати повноцінну допомогу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів