Storm Shadow та Scalps можуть знищити російську авіацію за лічені хвилини

22:55 13 вересня 2024 р.

Фото до новини

Заборону на їх використання для ударів вглиб Росії пояснюють американськими побоюваннями ескалації.

Про це повідомив Голос Америки, пише DailyLviv.com. США серйозно ставляться до погроз президента Росії Путіна, “коли він розмахує ядерною шаблею”. Про це заявив 13 вересня радник з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

“Ми ніколи не казали, що ми не ставимось серйозно до погроз Путіна. Наприклад, коли він починає розмахувати своєю ядерною шаблею, так, ми сприймаємо це серйозно. Ми постійно моніторимо цю активність. За останні три роки він очевидно довів, що він здатний на агресію, що він може призвести до ескалації", - сказав Кірбі під час розмови із журналістами.

І додав, що в питанні допомоги Україні США керуються власними розрахунками: "Це не ті заяви, яких ми раніше не чули. То ж ми беремо це до уваги, але у нас є власні розрахунки, що надавати Україні, а що ні".

На питання журналістів, чи Байден може надати дозвіл Україні завдавати ударів вглиб Росії американською зброєю, Кірбі відповів, що позиція США в цьому питанні не змінилася.

“Я б не очікував сьогодні оголошень про удари далекобійних ракет всередині Росії... Жодних змін у нашій політиці щодо цього немає”, сказав посадовець Білого дому.

Пізніше цього дня, як повідомляли ЗМІ, президент США Джо Байден та прем'єр-міністр Британії Кір Стармер мають намір обговорити можливість використання Україною далекобійних ракет Британії з навігацією США.

Джон Кірбі не відповів на питання журналістів, чи Франція або Британія потребують схвалення США, аби дозволити Україні використовувати їхні військові засоби для ударів у Росії, враховуючи, що ці засоби можуть включати американські компоненти. Він сказав, що США та партнери продовжують розмовляти на цю тему.

“Так чи інакше я не можу говорити за англійців чи французів”, додав він.

Напередодні Путін заявив, що удари ракетами західного виробництва по території Росії означали б, що “країни НАТО, Сполучені Штати і європейські країни воюють проти Росії”. Путін пригрозив "відповідними рішеннями, виходячи з тих загроз, які нам будуть створюватися".

Польща заявила, що не варто надавати надмірного значення заявам російського президента.

"Я б не надавав надмірного значення останнім заявам президента Путіна", - заявив прем'єр-міністр країни Дональд Туск. "Вони радше показують, яка складна ситуація у росіян на фронті", – додав глава польського уряду.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо 13 вересня заявив, що “повністю підтримує використання Україною зброї великої дальності”. Він сказав журналістам, що президент Росії намагався глибоко дестабілізувати міжнародний порядок, заснований на правилах, і додав: “Ось чому Канада та інші однозначно стверджують, що Україна повинна виграти цю війну проти Росії”.

Британський міністр Кір Стармер у дорозі до Вашингтона окремо не говорив про справу застосування Україною західних ракет для ударів в Росії. Але неофіційні джерела ще раніше натякали, що згода у цьому питанні майже досягнута. 

Німеччина тим часом заявила, що не підтримає відправлення в Україну ракет великої дальності. Канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції 13 вересня заявив: "Німеччина ухвалила чітке рішення щодо того, що ми будемо робити, а чого не робитимемо. Це рішення не зміниться", - цитує лідера країни агенція France Presse.

Німеччина неодноразово відмовлялася надіслати Україні власні ракети великої дальності Taurus, нагадує The Guardian.

Видання Financial Times пише - британські ракети великої дальності Storm Shadow та французькі Scalps "можуть знищити російську авіацію за лічені хвилини".

Заборону на їх використання для ударів вглиб Росії у газеті пояснюють американськими побоюваннями ескалації.

Джон Кірбі натомість 13 вересня зауважив: "Ми ніколи не розглядали підтримку України як якісь односторонні зусилля". За його словами, США та союзники розглядають, які ще види озброєнь інші країни можуть надати Україні. Серед таких він назвав протитанкові системи, які є на озброєнні Британії.

Україна вже застосувала Storm Shadows з руйнівним ефектом в окупованому Росією Криму, завдаючи удари по військово-морських об’єктах і установках протиповітряної оборони, нагадує FT.

Повідомлення про те, що Іран відправив до Росії понад 200 балістичних ракет малої дальності Fath-360 лише збільшує терміновість дискусій щодо ударів західною зброєю по цілях усередині Росії, а не лише по окупованій нею території, пише газета.

"Питання набуло тотемічного статусу і стало політичним маркером того, який ризик готовий взяти на себе Захід, підтримуючи Україну", - пише Financial Times.

Сенатор Джим Ріш, головний республіканець у Комітеті із закордонних справ Сенату, сказав виданню The Guardian, що Україна повинна мати дозвіл на завдавання ударів по цілях у глибині Росії, включно з активними російськими бомбардувальниками, які запускають ракети по українських містах.

"Останні погрози Путіна щодо прямої конфронтації з НАТО — це просто спроба змусити Захід відмовитися від підтримки України, — сказав Ріш. — Він знає, що дальні удари з України завдадуть значної шкоди його військовим зусиллям".

Американський законодавець наголосив: "Україні потрібно дати захистити себе, і крапка. Якщо це означає завдавання удару по російському бомбардувальнику, який запускає ракети по українських цивільних з російського повітряного простору, тоді Україна повинна мати можливість зробити цей удар".

Низка законодавців з Демократичної партії також закликали США надати Україні дозвіл на такі удари. Напередодні до президента США Джо Байдена конгресмени і сенатори спрямували два звернення із закликом скасувати обмеження на удари зі зброї далекої дії по законних цілях всередині Росії.

Британський міністр Кір Стармер у дорозі до Вашингтона окремо не говорив про справу застосування Україною західних ракет для ударів в Росії. Але неофіційні джерела ще раніше натякали, що згода у цьому питанні майже досягнута. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів