Західне оперативне командування перейменують в ОК «Захід», а його штаб переведуть зі Львова до Рівного?

22:44 30 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: rmclviv.wordpress.com

Янукович готує новий військово-територіальний поділ України.

Про це повідомляє сьогодні, 30 жовтня, «Тиждень.ua», посилаючись на джерело газети «Капитал» у РНБО. За його інформацією, нова військова доктрина передбачає, що замість трьох оперативних командувань – колишніх військових округів, створених ще за Радянського Союзу, Україна отримає два.

А штаби двох ОК переїдуть зі Львова та Одеси в Дніпропетровськ і Рівне. Зі слів цього ж джерела, найближчим часом Президент Віктор Янукович підпише указ про призначення командуючих військами нового оперативного командування (ОК) – військових округів Збройних сил України (ЗСУ):

«Планується, що до кінця тижня укази оприлюднять на сайті президента. Кандидатури вже визначені, вони пройшли вищі атестаційні комісії. Одним з командувачів буде призначений начальник Головного командного центру ЗСУ Сергій Попко».

Нові ОК створені згідно з указом президента про затвердження військово-адміністративного поділу держави, підписаним 2 вересня 2013. Цей документ скасував поділ на три військові округи, згідно з президентським указом від 2006 року.

Згідно з концепцією реформування і розвитку Збройних сил до 2017 року, передбачено зменшення кількості військових округів з трьох до двох, відповідно змінять військово-територіальний поділ України. На підставі військової доктрини та аналізу загроз національній безпеці для командування округами створено два нових ОК. Сам документ засекречений. 

Під час формуванні округів використовувався принцип поділу території України на Лівобережну і Правобережну. За інформацією видання, вже створено ОК «Захід», центр якого розташують в Рівному, і ОК « Схід» – з центром у Дніпропетровську. Управління ліквідованого Південного округу розділять між «Сходом» і «Заходом».

Рівне та Дніпропетровськ обрано за принципом віддалення від державного кордону та забезпечення матеріально-технічної бази міст. Новим ОК підпорядкують командування армійськими корпусами, окремими з'єднаннями і частинами Повітряних сил, які розташовані на території військового округу.

Управління Військово-морських сил виведено в окреме командування ВМС, яке увійде до складу Генштабу Міноборони. Для оперативного командування флотом у Криму буде залишений штаб у Севастополі.

Офіційно коментувати реформу Міноборони відмовляється. Колишній начальник Генштабу Анатолій Лопата говорить, що зміни можуть бути пов'язані з відмовою від наступальної воєнної доктрини, яка передбачала використання штабів поблизу державного кордону.

За його словами, щоб перемістити ОК, необхідні великі фінансові витрати для створення оперативного обладнання та систем зв'язку на нових місцях. Це може розтягнутися на кілька років, а за цей час може постраждати якість бойової підготовки та особового складу.

«Львів і Одеса десятиліттями напрацьовували систему управління об'єднаннями військ у своєму окрузі, тепер це потрібно перемістити в інші міста. Тільки однієї системи зв'язку знадобиться десятки тисяч кілометрів», – пояснив Лопата.

Один з офіцерів ОК «Захід» на правах анонімності розповів виданню, що поки зміни відбуваються лише на рівні документів, а в бюджеті немає коштів для фінансування переміщення на нове місце дислокації.

«Багато старших офіцерів не хочуть міняти Львів на Рівне, а в очікуванні скорочення чисельності армії немає ніякої визначеності», – додав він. На його думку, реформування системи управління військами пов'язано із зменшенням чисельності армії.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів