Серед десантників зі США, які прибули на Львівщину, – близько двох десятків вихідців з України

23:15 22 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Міністерства оборони України

На Яворівському полігоні у Львівській області стартували спільні українсько-американські навчання «Фіарлес Гардіан-2015».

Київська газета «Сегодня» зокрема повідомила сьогодні, 22 квітня:

«На Яворівському полігоні у Львівській області стартували спільні українсько-американські навчання «Фіарлес Гардіан-2015». З боку США в навчаннях беруть участь 290 військових сто сімдесят третьої повітряно-десантної бригади армії США, яку ще називають «Небесною бригадою»: вони навчать українських колег навичкам тактичної розвідки, службі на блокпостах, боротьбі з диверсантами і співпраці з місцевим населенням у зоні конфлікту.

Українці отримають від США нову форму, черевики, бронежилети, каски, балістичні окуляри, спальні мішки, прилади нічного бачення і радіостанції. Один із десантників, підполковник Рід, розповів: «Ми привезли свою зброю, на якій будемо вчити українських колег. Але головне для нас – поділитися досвідом». 

Навчання зазнали критики – мовляв, під їх виглядом в Україні розгортають справжню базу НАТО. Однак військові парирують, що Яворівський полігон завжди приймав у себе іноземних бійців і проводив навчання, нічого такого, що виходить за ці рамки, немає. «Сегодня» дізналася, як освоюються в Україні американці.

Серед прибулих в «Небесній бригаді» – близько двох десятків вихідців з України, які виконують роль перекладачів. Зокрема, старший солдат Христина Чернишова розповіла:

«Я народилася в Чернівцях, живу в США вісім років. В американську армію потрапила випадково і служу в ній два роки. Моє головне завдання на навчаннях – інспектувати солдатську їжу (стежити за раціоном. – Авт.)».

Американцям сподобалася українська кухня. За словами американського солдата Олександра Скрипничука, харчуються військові двох країн разом, і іноземцям дуже подобається, як готують місцеві кухарі. Олександр розповів також: «Нас годували сосисками, відвареним м'ясом, давали омлет. Все дуже смачно, а люди – дуже чуйні». 

Він додав, що американці все-таки захопили набори із  сухпайком для перекусу в полі. До нього входять м'ясні консерви, печиво, шоколадка і кава.

У вільний час десантники читають книги і не перестають серйозно займатися спортом. Чернишова розповіла, що коли справа стосується фізичної форми, в армії США немає поділу на чоловіків і жінок.

Христина сміється: «У нас дуже потужна фізпідготовка, тому всі дівчата виглядають «богатирками».

Живуть американці на полігоні в окремій казармі. Мовний бар'єр не дозволяє вільно спілкуватися з нашими військовими. Побут американців – ліжка, меблі, санвузли – не відрізняється від українського.

Найближчий населений пункт до полігону – село Старичі. Місцеві дівчата не проти познайомитися з десантниками.

Старичанка Софія смієтьс: «Може, з подругами одягнемося, з'їздимо туди, та хоч здалеку на них подивимося».

Американців з полігону випускають, але виходити вони сенсу не бачать – не для того їхали. Воліють базікати з українськими військовими і кухарями. Поводяться гості стримано.

Олександр Скрипничук додав: «Я військовий, і не вправі обговорювати політичну обстановку в Україні. Але повірте, всі українські американці дуже хвилюються за Донбас».

Сто сімдесят третя повітряно-десантна бригада армії США була створена ще в Першу світову війну в 1915 році. На сьогоднішній день «Небесна бригада» – це тактичне з'єднання армії США в Європі, яке базується в італійському місті Вінченца і входить в повітряно-десантні стратегічні сили реагування ЄС.

Солдати і офіцери бригади брали участь у бойових діях під час Першої і Другої світових воєн, а також відзначилися у В'єтнамської кампанії, звідки привезли понад 7 тисяч. нагород. Крім того, десантники воювали в Іраку, Афганістані і мають досвід боротьби проти бойовиків «Талібану».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів