Село на Стрийщині відмовляється продавати 9 га землі з озером під спортивно-тренувальну базу для добровольців

23:16 8 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Стрийська міська рада вирішила призупинити усі дії з оформлення документації, зокрема — створення детального плану території.

Про це пише DailyLviv.com з посиланням на сторони конфлікту.

Як розповіли у ГО "Стрийська сотня Січові Стрільці", від початку повномасштабної війни організація створила спортивно-тренувальну базу для добровольців. 

"Ми розуміли, що кидати людей на фронт без належної підготовки — це прямий шлях до втрат. За час функціонування бази підготовку пройшли не десятки і навіть не сотні бійців, які досі стоять на захисті нашої держави. Тренування проводили ветерани та ментори з-за кордону", - зазначили у ГО.

За словами членів ГО, усі початкові етапи з документального оформлення бази вони узгоджували з головою Стрийської ТГ та райдержадміністрацією, які обіцяли сприяти швидкому завершенню цього процесу. Місцеві мешканці спочатку підтримали ініціативу — звучали слова: "Робіть що завгодно, тільки захистіть нас!".

"Щобільше, на території бази був ставок, в якому люди розводили рибу, ми запропонували мешканцям компенсацію за витрачені сили та кошти, але люди відмовилися, заявивши, що з військових нічого брати не будуть. 

Та, на жаль, місцевий староста мав інші наміри. Ще тоді він просив "пару гривень на футбол" з тих коштів, що ми пропонували громаді, але ми не надали цьому великого значення, вважаючи, що діємо в інтересах усіх. Час минув, і тепер ми стали непотрібними. 

Торік сесія проголосувала за розроблення детального плану облаштування тренувальної бази. Навіть були перші слухання, на яких більшість виступила «за». А потім на цілий рік процес загальмувався. А уже на містобудівній комісії староста села відкрито виступив категорично проти нашої бази, переконавши частину мешканців, що тренувальний центр їм не потрібно", - розповіли у ГО.

Стрийська міська рада так прокоментувала конфліктну ситуацію.

"Дійсно, після лютого 2022 року рішення приймалися миттєво. СМР підтримала ініціативу січовиків щодо створення такої бази на території громади. Також фінансово долучилася до її облаштування. 

База розташувалася у безпосередній близькості біля одного із сіл громади. Місцеві мешканці не заперечували, хоча належний рівень безпеки жителів села не був дотриманий. Жодної скарги до СМР не надходило. 

Ініціативна група, до якої належать ветерани, звернулася до міської ради з потребою узаконити діяльність бази. Ми підтримали необхідність створення детального плану території. 

Закон передбачає погодження громади. На перших громадських слуханнях жителі села дізналися про намір ініціативної групи купити 9 га сільської землі разом з місцевим озером. Супротив жителів змусив міську раду призупинити рішення щодо створення детального плану. Також ми попросили ініціаторів переглянути спосіб узаконення бази. 

На других слуханнях, що відбулися минулого тижня, було особливо емоційне обговорення. На розгляд громади виставили рішення вже про оренду території. Прийшло близько сотні жителів села, які одноголосно висловилися проти, про що свідчить протокол слухання та відео. 

Чому громада проти. Населення близько 1700 осіб. Мешканці бояться втратити своє право власності на земельну ділянку у майбутньому (користування, вільний доступ та пересування).  Оренда дає законне першочергове право на приватизацію. В чиїх руках і в якій формі використовуватиметься територія — питання часу. В разі оренди чи приватизації село буде повністю відрізане від можливості доступу до берега ріки (ймовірно залишиться можливість існування однієї стежки).Тим більше, що згідно з урядовим планом, після війни, поруч з територією будуватимуть об’їзну дорогу, що робить згадану ділянку ще більш привабливою для комерції. Все це мотиви, які нам обґрунтували жителі села.  

Однак тренування ніхто не зупиняв і не блокував доступ до бази. База функціонує у звичному режимі. 

Стрийська міська рада, як орган місцевого самоврядування, зобов’язана відреагувати на рішення громади, тому, поки конфліктна ситуація не буде врегульована законним шляхом, усі дії, щодо оформлення документації будуть призупинені".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів