Сапери зі Львівщини Богдан Бавдис, Іван Коваль і Леонід Павлов лікуються в Артемівську

12:50 16 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

У прес-службі облдержадміністрації розповіли про героїчні будні екіпажу сержанта Богдана Бавдиса.

У прес-службі Львівської облдержадміністрації розповіли сьогодні, 16 лютого, в публікації «Героїчні будні українських саперів, або екіпаж сержанта Бавдиса»:

«Для них війна – частина повсякденної роботи. У своїх вчинках хлопці, які проходять службу в одному з інженерних підрозділів на Львівщині, не вбачають нічого надзвичайного.

«Така вже в нас робота», – іронізують сапери. Однак можна із впевненістю сказати, що жодна операція, яка проводилася в зоні АТО, в тій чи іншій мірі не обходиться  без їхньої участі.

На своїх сталевих «мастодонтах»  БМР-2 (бойова машина розгородження) галицькі сапери готові з’їздити хоч до чорта в гості. Один з таких випадків трапився тоді, коли екіпаж БМР-2 на чолі із старшим сержантом Богданом Бавдисом розпочав виконання своїх бойових завдань.

20 січня в районі населеного пункту Спартак Донецької області, супроводжуючи колону загальновійськової техніки сил АТО, сапери підірвалися на фугасі керованої дії та були обстріляні сепаратистами. Цей день водій-механік солдат Олександр Бороліс згадує неохоче:

«Пам’ятаю, каже, сильний вибух під днищем машини. Ми із сержантом Бавдисом вибираємося із машини. Дивимось – гусениця розірвана і стирчить з катків. І в цей момент по нам почали «сєпари» гамселити із чого тільки можна: гранатомети, стрілковка і чого там тільки не було! Навіть з гармати танку пару разів вгатили!

Ми сховались під машину, у цей же час нас почали підтримувати вогнем військовослужбовці 93 окремої механізованої бригади... Наші піхотинці просто молодці!!! Якщо б не вони – не знаю, як усе б закінчилося. 

У бою я отримав проникаюче поранення руки, та був доставлений в лікарню міста Соледар. А командира контузило, але Богдан Бавдис відмовився від госпіталізації».

26 січня 2015 року наші спецпризначенці штурмували шахту в населеному пункті Жаркоє й знову старший сержант Богдан Бавдис був у передових бойових порядках вже на новому БМРі. У екіпажі з іншим механіком-водієм, але не менш вправним, сержантом Іваном Ковалем.

Сапери супроводжували наші війська до наміченої цілі. На шляху нашого наступу ворог застосував димову завісу, намагаючись спантеличити наших військовослужбовців. Сержант Іван Коваль розповів:

«У диму ми із «Дєдом» (радіопозивний старшого сержанта Богдана Бавдиса) «зловили» правим катком першу протитанкову міну, але доїхали до моста. Там усі наші війська зупинилися і почали перегруповуватися, ми ж просунулись на територію самої шахти. 

Наробили там трохи «шуму»: підірвали ще одну протитанкову міну, проїхали по полю, де «зняли» незліченну кількість протипіхотних мін та гранат Ф-1 і РГД-5 на розтяжках. Повернувшись до своїх залишили БМРа біля моста і пішли в атаку разом із спецпризначенцями та зайняли одну із будівель неподалік від шахти. Тримали оборону під шквальним вогнем противника».

За час бою снаряд влучив неподалік вікна де відстрілювались сержант Іван Коваль із старшим сержантом Богданом Бавдисом. Ударною хвилею їх відкинуло в середину приміщення, але ушкоджень ніхто не зазнав.

Під час цього бою, як повідомив солдат контрактник Іван Коваль, серед наших було двоє поранених осколком від снаряду, яких одразу евакуювали. Шахту все ж таки взяли, близько другої ночі усе стихло і саперів відвели у безпечне місце, надавши змогу перепочити.

А вже на початку лютого екіпаж БМРа брав участь у визволенні славнозвісного населеного пункту Логвіно, що неподалік Дебальцеве. Знову дорога і попереду сил АТО на своєму БМРі старший сержант Богдан Бавдис, механік-водій сержант Іван Коваль та сапер солдат Леонід Павлов. Богдан Бавдис каже:

«Цей день був менш сприятливим для нас. Сепаратисти стягнули значні сили до Дебальцевого і нам було зовсім не солодко.

Завдання наше було як і завжди: пророблення проходу у мінних полях противника. Але із самого ранку ворог нещадно поливав нас із «Градів», обстрілював з гармат танків та мінометів.

Під час руху, біля в’їзду в населений пункт, перед мостом, у нас влучив снаряд і машина вийшла з ладу: загорілася проводка, заклинила коробка передач. Ми почали відступати до своїх під вогнем противника».

Відійшовши, екіпаж БМРа зайняв оборону разом із десантниками. Цього дня саперам з Галичини довелося ще добряче повоювати: відбити не одну атаку сепаратистів. Зупинено було навіть колону із трьох ворожих танків.

Сьогодні старший сержант Богдан Бавдис, сержант Іван Коваль та солдат Леонід Павлов перебувають у лікарні міста Артемівськ Донецької області з діагнозом контузія. Кожен із них сподівається, що війна скоро закінчиться і усі повернуться додому цілими та неушкодженими. Але якщо ворог і надалі сунутиме на наші землі, усі вони неодмінно знову поїдуть на фронт!

Підготовлено за матеріалами Регіонального медіа-центру МО України (м. Львів). Підполковник Володимир Скоростецький».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів