Росія збільшить оборонний бюджет у 2025 році до найвищого рівня за всю історію

13:15 1 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Кремль збільшує витрати на оборону на 25% до найвищого рівня за всю історію згідно з проєктом бюджету на 2025 рік, опублікованому на веб-сайті парламенту.

Про це повідомляють Деталі, пише DailyLviv.com. Заплановане збільшення витрат призведе до того, що оборонний бюджет Росії досягне рекордних 13,5 млрд рублів у 2025 році, що становить 6,31% ВВП. Це приблизно на 3 трлн. рублів більше, ніж було виділено на оборону цього року, що було попереднім рекордом.

У сукупності витрати на оборону та безпеку становитимуть близько 40% від загальних державних витрат Росії – або 41,5 трлн рублів у 2025 році.

Бюджет на 2025 рік передбачає, що Путін прийняв те, що економісти охрестили «військовим кейнсіанством», відзначеним значним зростанням військових видатків, що підживлює війну в Україні, стимулює бум споживчих витрат і стимулює інфляцію.

«Це зростання підтверджує, що економіка перейшла на військові рейки, і навіть якщо війна в Україні скоро закінчиться, скерування грошей до армії та роздутий оборонний сектор залишиться головним пріоритетом», — написало у своєму інформаційному бюлетені провідне російське видання The Bell, яке спеціалізується на економіці.

“Очевидно, що витрати на армію та безпеку перевищать сукупні витрати на освіту, охорону здоров’я, соціальну політику та національну економіку”, – сказано там же.

Зростання військових витрат Росії вже призвело до різкого зростання інфляції в країні, змусивши Центральний банк підвищити вартість позик, тоді як країна бореться з гострою нестачею робочої сили, оскільки Москва вливає фіскальні та фізичні ресурси до армії.

Масштабні російські інвестиції в армію турбують європейських військових стратегів, які заявили, що НАТО недооцінило здатність Росії вести тривалу війну. Тим часом, Україна стикається з невизначеністю щодо рівня майбутньої підтримки з боку своїх найближчих союзників.

У бюджеті 2025 року витрати на утримання президента Росії владіміра путіна і його адміністрації в 2025 зростуть на чверть, склавши 31 млрд рублів або 23 відсотки від усіх оборонних витрат.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів