Реєстрація майна в приватного нотаріуса коштуватиме від 1000 гривень

19:55 28 січня 2016 р.

Фото до новини

Громадяни, які реєструють майно або юридичну особу в приватного або державного нотаріуса, сплачують однакову суму адміністративного збору. Але в першому випадку частина грошей йде на рахунок нотаріуса. А в другому – вся сума йде державі.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 28 січня, під час прес-конференція на тему: «Як зареєструвати майно і бізнес у нотаріуса? Виконання нотаріусами повноважень у сфері державної реєстрації», повідомив приватний нотаріус Львівського міського нотаріального округу, заступник голови відділення Нотаріальної палати України у Львівській області Юрій Пилипенко.

За його словами, є різниця, коли нотаріус реєструє первинну нерухомість, тобто новобудову, і коли посвідчує договір купівлі-продажу. При цьому стягують адміністративний збір від 140 грн до п’яти розмірів мінімальної заробітної плати, яка запроваджена на 1 січня поточного року. Також сума залежить від терміну виконання роботи.

- Термін може бути від 2 годин до 5 робочих днів. Що швидше треба зробити, то дорожча реєстрація, - каже приватний нотаріус.

За його словами, адміністративний збір поділяють на дві частини. З них 40 відсотків йдуть на рахунки державної казначейської служби, 60 – на рахунок приватного нотаріуса. Якщо реєстрацію робить державний нотаріус, то всі 100 відсотків адміністративного збору йдуть державі.

- Цих 60 відсотків – це є плата приватному нотаріусу за проведення реєстрації. Але ті 70 гривень, які залишаються нотаріусу, це мало. Він має право отримати додаткову плату за надання інших послуг, не пов’язаних з вчиненням нотаріальних дій. Тому в приватного нотаріуса ця сума буде трошки більшою, - пояснює Юрій Пилипенко.

Він нагадав, що нотаріус відповідає своїм майном за вчинення дій, тому варто переглянути суму адміністративного збору і прив’язати її до метражу нерухомого майна.

- Є квартира в 20 квадратних метрів, а є об’єкт в дві тисячі квадратних метрів, - каже він.
Також, за його словами, вартість довідки становить в межах 50-60 гривень. І плюс нотаріальні послуги.

Що стосується нотаріального договору, то вартість  може починатися від однієї тисячі гривень.

- Щодо реєстрації речових прав, яка проводиться за 24 години, то це може бути сума в дві мінімальні заробітні плати. А якщо це буде робитися за п’ять днів і буде включати в себе додаткові послуги та бланки, то теж близько тисячі гривень, - каже Юрій Пилипенко.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів