Прокурор Львівської області розповів про обставини самогубства Павла Химчука (відео, оновлено)

00:42 22 грудня 2015 р.

Павло Хімчук

Павло Хімчук
Фото: зі сторінки Сергія Круглова в інтернет-мережі «Facebook»

Павло Химчук посів у відборі на посаду Дрогобицької місцевої прокуратури 25 місце, а її штатна чисельність становить лише 24 посади.

«Відбувся брифінг прокурора Львівської області з приводу трагедії, пов’язаної із смертю працівника Дрогобицької місцевої прокуратури Павла Химчука», – повідомили 21 грудня в прес-службі прокуратури Львівської області, де також розповіли подробиці:

«Зокрема, Роман Федик поінформував присутніх журналістів про те, що 18 грудня у власному помешканні Павло Химчук намагався вчинити самогубство, нанісши собі дев’ять ножових поранень в живіт та дві рани на шиї. Його виявила дружина, яка викликала карету швидкої медичної допомоги.

На превеликий жаль врятувати життя Павлу їм не вдалось. Він, цього ж дня о 16 годині 40 хвилин помер у реанімаційному відділення Дрогобицької міської лікарні.

Перед тим, як вчинити самогубство Павло на своїй сторінці в соціальних мережах опублікував заяву про вчинене кримінальне правопорушення. Крім того, під час огляду квартири виявлено копію наказу прокурора Львівської області про призначення Павла Химчука прокурором Дрогобицької місцевої прокуратури на час перебування іншого працівника у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на звороті якого містилась передсмертна записка.

Коментуючи цю подію, прокурор області зауважив, що у покійного Павла були проблеми особистісного характеру, але з етичних міркувань розголошенню вони не підлягають. За вказаним фактом 18 грудня 2015 СВ Дрогобицького відділу поліції ГУ Національної поліції у Львівській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості під за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 120 Кримінального кодексу України.

Наразі з метою всебічного, повного та об’єктивного розслідування вказане кримінальне провадження передано до слідчого відділу прокуратури Львівської області. Для здійснення у ньому процесуального керівництва створено групу прокурорів. Крім того, для перевірки факту смерті Павла Химчука прокурором області видано наказ про проведення службового розслідування.

Роман Федик також повідомив, що Павло Химчук після проходження конкурсного відбору в рейтинговому списку на зайняття посад Дрогобицької місцевої прокуратури посів 25 місце. У той же час, штатна чисельність Дрогобицької місцевої прокуратури становить лише 24 посади.

Водночас, наказом прокурора Львівської області 14 грудня поточного року Павла Химчука було призначено на посаду прокурора Дрогобицької місцевої прокуратури на час перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. З наказом останній ознайомився та отримав на руки 17 грудня 2015 у відділі роботи з кадрами прокуратури Львівської області, після чого повернувся додому.

Загалом журналістів поінформовано, що в процесі реформування органів прокуратури Львівської області, близько 170 осіб було скорочено, в тому числі 125 прокурорсько-слідчих працівників, які залишились без роботи. На завершення медійного заходу прокурор області ще раз від себе особисто та від усього колективу органів прокуратури Львівської області висловив щире співчуття рідним, близьким та друзям Павла Химчука. При цьому зазначивши, що в нашій пам’яті він залишиться кваліфікованим працівником та хорошим колегою».

Натомість тележурналісти розповіли в понеділок:

«На Львівщині через можливу втрату посади наклав на себе руки прокурор, який не пройшов переатестацію: він завдав собі одинадцять ножових поранень. Навіть досвідчені правоохоронці та медики вражені таким способом  звести рахунки з життям, адже  зазвичай самогубці обирають швидшу та менш болісну смерть. Натомість психологи пояснюють, чоловік перебував у стані афекту, тож болю міг майже не відчувати.

Перед тим, як взятися за ніж, прокурор зачинився вдома, зателефонував дружині і повідомив про свій намір, на столі залишив записку про те, що усе майно після його смерті належить синові і дружині.

Кухонним ножем 36-ти річний Павло Химчук завдав собі дев’ятьох поранень у живіт та двох у шию. Після того ще зміг відчинити двері швидкій та рідним.

Головний лікар Дрогобицької ЦРЛ Володимир Бігуняк розповів, що рани були надто важкі і по суті не сумісні з життям, а найважчими були в черевну порожнину, проникаючі поранення з пошкодженням життєво важливих органів.  Він втрати крові прокурор помер у лікарні.

Навіть досвідчені оперативники здивувались такому способу звести рахунки з життям, утім версію вбивства відкинули одразу. Кажуть, на будинку є камери відео нагляду, у квартиру чоловіка ніхто не заходив.

Оксана Дубіль, прокурор Дрогобицької прокуратури, більше 10 ти років працювала пліч-о-пліч із загиблим, каже останнім часом колега був дуже стривожений. Керівник загиблого не розуміє, чому підлеглий скоїв самогубство, каже, переатестацію Павло не пройшов, але з прокуратури його не виганяли. За словами прокурора наказ про призначення Павло Химчук отримав 14 грудня, а через чотири дні наклав на себе руки.

У соцмережах загиблий залишив ще одну передсмертну записку у якій згадав кількох колег,  які начебто довели його до самогубства. Цю інформацію зараз перевіряють  слідчі.

На  ретельне  і справедливе розслідування сподіваються і міські чиновники. За фактом доведення до самогубства поліція відкрила кримінальне провадження. Винуватцеві загрожує до восьми років позбавлення волі». 

Про це повідомили сьогодні, 22 грудня, в «Телевізійній службі новин» каналу «1+1».

Як інформував «Щоденний Львів», на Львівщині наклав на себе руки прокурор.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів