Про львівських десантників зняли фільм «Кіборги Луганського аеропорту» (відео)

14:22 7 квітня 2016 р.

Львівські десантники – в Луганському аеропорту

Львівські десантники – в Луганському аеропорту
Фото: 5.ua

7-8 квітня, до другої річниці початку оборони Луганського аеропорту, на каналі «2+2» відбудеться прем’єра документального фільму «Кіборги Луганського аеропорту», який розповідає маловідому історію героїчного захисту летовища у найтрагічніший період перших місяців війни на Сході України.

В основу авторського проекту військового кореспондента телеканалу «2+2» Євгенії Цвєтанської лягли спогади бійців та кадри відео, зняті на мобільний телефон самими учасниками оборони, адже жоден журналіст так і не потрапив до аеропорту в розпал боїв. Герої-десантники розкажуть про 146 днів оборони: від першого чергування до перших втрат і генерального штурму, якого не витримав навіть ядерний бункер на території аеропорту.

Євгенія Цвєтанська розповіла: «Військові називають Луганський аеропорт «аеропортом, якого не було», бо про подвиг його захисників знають лише ті, хто сам пройшов це пекло. Державні нагороди з п’яти сотень бійців отримали одиниці. Хоча бої, що точилися тут влітку 14-го, вражають своєю жорстокістю. Тут були перші збиті літаки, перші обстріли з «Градів» і наступ російських танків. Захисники летовища не здалися навіть у повному оточенні, а після їх виходу ворогові дісталися лише зрівняні з землею руїни. Тож, цим фільмом ми б хотіли не просто розповісти про ті героїчні й трагічні дні якомога ширшій аудиторії, а й вшанувати наших героїв».

Герої фільму «Кіборги Луганського аеропорту» вражають своєю відвертістю та спокоєм. Просто й іронічно вони розповідають, як у квітні 2014-го року лише одна рота 80-ї аеромобільної бригади (місце її постійної дислокації – на вулиці Стрийській у Львові. – «ЩЛ») взяла під охорону стратегічну будівлю, і ніхто ще навіть не усвідомлював, що це – війна. Тоді аеропорт не припиняв своєї роботи, а бійці намагались берегти нові будівлі, допомагали персоналу з прибиранням і, повертаючись після дощу, перевзувались у білі капці, щоб не бруднити підлогу.

Десантники спокійно згадують, як воювали в повному оточенні, як їм скидали воду та їжу з висоти шести кілометрів, як вони залишились сам на сам з російськими танками, як, виходячи з оточення, йшли полями 17 кілометрів і орієнтувались лише на Полярну зірку. Найбільш гіркими спогади десантників стають тоді, коли воїни розповідають, як зазнали перших втрат і як змушені були спостерігати за тим, що з боку Росії, під виглядом гуманітарного конвою, до бойовиків йшло підкріплення, техніка, боєприпаси і наші військові мали всі можливості ці конвої знищити, але у них був суворий наказ – не втручатися: «Наказ, звичайно, був – не чіпати. Пропустити. Хоча могли б знищити».

Захисники Луганського аеропорту і сьогодні переконані, що в серпні 2014-го Україна мала сили й можливості покласти край війні, якби дії військового командування були більш рішучими та професійними.

Прем’єра фільму «Кіборги Луганського аеропорту» на каналі «2+2» відбудеться 7-8 квітня о 19:00. Автор – Євгенія Цвєтанська. Хронометраж серії – 20 хвилин.

Про це повідомили сьогодні, 7 квітня, в прес-службі телеканалу «2+2». Натомість у «Телевізійній службі новин» каналу «1+1» розповіли в четвер: «Два роки тому в Луганський аеропорт вперше зайшли українські військові. Не обороняти, а лише охороняти летовище. І якщо «кіборгів» Донецького терміналу щодня підтримували всією країною, про подвиги оборонців Луганського аеропорту майже нікому і досі невідомо. До дня появи української армії на летовищі телеканал 2+2 покаже дві серії документального фільму «Кіборги Луганського аеропорту». Дивіться сьогодні та завтра о 19.00 на телеканалі «2+2» одразу після випуску «Спецкор».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів