Постраждалі у конфлікті навколо галереї «АРТ-11» звернуться до ДБР

09:06 28 червня 2019 р.

Фото до новини

24 червня цього року всі приміщення, інтер’єри та художні костюми галереї «Арт-11» у Львові були вщент зруйновані.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це під час пресконференції на тему: «Знищення галереї «Арт-11» на площі Ринок 37, 38 у Львові»., яка відбулася у Львівському пресклубі, повідомив головний редактор журналу «Ідея і чин» Ігор Подоляк. 

Момент нищення галереї застав помічник народної депутатки Тетяни Чорновол Петро Ярош.

- У Львові навіть дерева вдягають у вишиванки. А тут нищать галерею. В понеділок пообіді я проходив повз галерею і побачив, як вишиванки скопом виносять і волочать їх по землі. Зацікавився, зайшов у приміщення. Побачив дику картину: хлопці в чорному влаштовують там погром. Там не було ані міліції, жодних представників влади. Раптом ці хлопці запустили сльозогінний газ. Так я познайомився з цією ситуацією, - розповідає Петро Ярош.

За його словами, внаслідок дій невідомих чоловіків зав’язалася бійка, в якій постраждав помічник народної депутатки Тетяни Чорновол. Тільки після цього на місце прибула поліція. Щоправда, він стверджує, що жодних слідчих дій досі не проводили. 

Юрист Максим Самотій розповів, що коли він довідався, що серед білого дня на площі Ринок у Львові побили Петра Яроша, то він спочатку цьому не повірив. 

- Я кинув всі свої справи і побіг туди. Сьогодні Петро виглядає краще, ніж тоді, коли це все відбулося. У приміщенні відчув запах сльозогінного газу. Я спитав у приватного виконавця, що відбувається. Він сказав, що тут відбувається виконавче провадження. А люди в чорному – його приватна охорона. Тобто людина, прикриваючись повноваженням приватного виконавця, здійснює розбійний напад, - стверджує юрист. 

За його словами, в приміщенні на той момент перебували працівниці. 

Правозахисник Михайло Ільницький зауважив, що такі проблеми є не тільки у Львові, але й у Києві.

- Ми теж стикаємося з такими моментами, де не можемо нічого зробити. Ми силу застосовувати не можемо. Ми керуємося тільки законом.  Я маю великий досвід роботи у правоохоронних органах. Тому я пропоную підготувати заяву до Державного бюро розслідувань щодо побиття та до прокуратури. А я особисто буду контролювати, - пообіцяв він. 

Підприємець Василь Мачеус орендував у галереї «Арт-11» частину площі. 

За його словами, у понеділок йому повідомили, що діється в галереї, він терміново звернувся до місцевої прокуратури та поліції. Але не отримав там підтримки. 

- Усі речі вкрали та вивезли в невідомому напрямку. Загальні збитки – близько 40 млн доларів. Це – не мої речі, це – вироби мистецтв наших художників, - стверджує Василь Мачеус. 

За словами власниці галереї «Арт-11» Оксаиа Мачеус, створюючи галерею вона робила експеримент – чи стане орнамент модним на весь світ. 

- Я назвала цю галерею «Арт-11». І витратила одинадцять років на те, аби про український орнамент дорвідався весь світ. А також, щоби наші віночки почали носити у всіх куточках країни, - згадує вона. 

Наразі, за її словами, вона шукає нове приміщення під галерею. І, на її думку, це може бути львівська Ратуша. 

- Я звертатимусь до громадськості міста Львова, щоби там зробити ще кращу галерею, - каже Оксана Мачеус.

Довідка

Галерея «Арт-11» заснована у 2005 році та була розташована на площі Ринок, 37. Конфлікт з міськрадою у власниці галереї триває з 2010 року. Міськрада звинуватила власницю у боргові за оренду та вимагала виселення. Оксана Мачеус оскаржує дії міськради в судах. Сьогодні приміщення вже продано з аукціону за 102 млн гривень. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів