Польщу накриває небачена лавина безробітних,- ЗМІ

18:27 24 травня 2020 р.

Фото до новини

Може виявитися, що українці, котрі обходяться (підприємцям – ред.) дешевше та не користаються з допомоги на час кризи, у декотрих галузях витіснятимуть польських працівників.

Про це інформує Польське радіо з посилвнням на Rzeczpospolita.

За місяць епідемії джерело прибутку втратило вп’ятеро більше людей, аніж на початку кризи 2008 року, - пише Матеуш Жемек у газеті «Rzeczpospolita».

Відповідно до даних з реєстру застрахованих осіб Закладу суспільного страхування, доступ до якого отримав часопис, зараз спостерігається небачена раніше хвиля звільнень. Упродовж квітня з реєстру зникли 163,5 тисяч працівників, за яких внески на пенсійне страхування платили підприємці. Це значить, що вже за перший місяць кризи, викликаної епідемією коронавірусу, кожен сотий застрахований у цій установі втратив працю і легальне джерело прибутків.

«У першу чергу, джерело прибутків втратили особи, що працюють на основі цивільно-правових договорів або ж самопрацевлаштовані. Таке зменшення робочих місць означає побиття існуючого рекорду, що у листопаді 2008 року досяг 34 тис. ставок. Число звільнень, викликаних епідемією COVID-19, майже вп’ятеро більше», - коментує Анджей Кубісяк, заступник директора з досліджень і аналітики у Польському економічному інституті.

Зі слів Марлєни Мальонґ, міністра родини, праці і суспільної політики, випливає, що за прогнозами її міністерства до кінця року число безробітних може зрости у Польщі до 1,3-1,4 млн осіб. Зростання безробіття упродовж наступних місяців на 350-450 тисяч людей – це, однак, досить скромні підрахунки, якщо взяти до уваги квітневі дані з Закладу суспільного страхування. Якщо дана тенденція збережеться, то півмільйона людей опиняться на вулиці ще перед періодом відпусток.

Наразі не видно також обіцяного підвищення допомоги для безробітних до 1300 злотих та спеціальної солідарної допомоги на час кризи. Хоча з вуст політиків постійно виходять заяви про швидку зміну законодавчих положень, проекту змін до закону ще не оприлюднили, а отже невідомо, якими будуть умови виплати такої допомоги.

На додаток, чверть викреслених з реєстру застрахованих осіб Закладу суспільного страхування – це іноземці. Проте й надалі 620 тисяч працівників, насамперед з-поза східного кордону Польщі, попри кризу зберегли свої робочі місця. «Це несподівано незначне скорочення числа застрахованих іноземців, - каже Лукаш Козловський, головний економіст Федерації польських підприємців. – Ті, що були застраховані у Закладі суспільного страхування, мали, ймовірно, більш стабільну працю, ніж решта іноземців, з яких до 180 тисяч наприкінці березня були змушені виїхати з Польщі».

Може, отже, виявитися, що українці, котрі обходяться (підприємцям – ред.) дешевше та не користаються з допомоги на час кризи, у декотрих галузях витіснятимуть польських працівників.

Нагадаємо, Польща звільнила від карантину частину подорожуючих.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів