У Польщі працюють над продовженням тимчасового захисту для українців

15:36 18 січня 2024 р.

Фото до новини

Поки що його продовжили для іноземців, які мали право на постійне проживання в Україні, але не мали громадянства України і які з якихось причин не можуть повернутися до країн свого походження.

Про це повідомляє кореспондентка Радіо Свобода, пише DailyLviv.com.

Йдеться про продовження дії посвідок на тимчасовий захист, повідомили в уряді країни.

Там зазначили, що цей механізм, запущений імплементаційним рішенням Ради ЄС у березні 2022-го спочатку на один рік, було продовжено на наступний рік, до 4 березня 2025-го.

Згодом Радіо Свобода повідомило уточнення щодо цієї новини.

Як пояснив Радіо Свобода адвокат і правозахисник Сергій Скорицький, «поки що це фальстарт, українців ця ухвала не стосується. Йдеться про продовження статусу іноземцям, які мали право на постійне проживання в Україні, але не мали громадянства України і які з якихось причин не можуть повернутися до країн свого походження».

«Простіше кажучи, це стосується іноземців, які на постійній основі проживали в Україні і були змушені виїхати в Європу через початок повномасштабного вторгнення в Україну. Але це ще не стосується громадян України, які були змушені виїхати через початок повномасштабної війни. Ми всі дуже сподіваємося, що це скоро станеться», - додав правохазисник.

За інформацією польського видання Dziennik Gazeta Prawna. уряд працює над поправками до спецзакону, який передбачає продовження терміну перебування українських біженців. Найближчими тижнями цей документ передадуть на схвалення до Сейму.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів