Перед застосуванням НСЯЗ Путін заховається в укриттті

23:03 22 січня 2024 р.

Фото до новини

Західна розвідка зможе дізнатися про підготовку Росії до використання нестратегічної ядерної зброї заздалегідь.

Війна в Україні підірвала віру Росії у звичайні озброєння та підвищила значення нестратегічної ядерної зброї (НСЯЗ). Такий висновок міститься у доповіді Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), опублікованій 22 січня, пише DailyLviv.com.

Автор доповіді, директор зі стратегії, технологій та контролю над озброєннями IISS Вільям Альберке, вважає, що Москва стала розглядати НСЯЗ як ефективніший «засіб стримування та завдання поразки НАТО в потенційному майбутньому конфлікті».

За оцінкою Альберке, Росія може вважати тактичну ядерну зброю як інструментом стримування та обмеження ескалації в рамках збройних конфліктів, так і способом досягти перемоги у будь-якому військовому протистоянні.

Росія може наважитися використати таку зброю, вважаючи, що Заходу не вистачить рішучості завдати ядерного удару у відповідь, йдеться в доповіді. Логіка використання такої зброї полягатиме в контрольованій ескалації конфлікту для того, щоб «завадити США і НАТО вступити в конфлікт, або примусити їх до припинення війни на російських умовах».

Автор доповіді вважає, що російська влада не вважає серйозною загрозою американський арсенал тактичної ядерної зброї. Згідно з висновками IISS, Москва переконана, що зможе своєчасно відреагувати на збільшення ядерної присутності США у Європі.

Альберке повідомив Reuters, що до переосмислення ролі ядерної зброї Москвою призвела нездатність російської армії виграти війну в Україні конвенційними озброєннями.

Будь-яке використання Росією НСЯЗ вимагатиме від Москви розрахунку допустимого удару, щоб змусити своїх противників відступити, а не запускати цикл ескалації, каже експерт. Питання про те, як реагувати на такий сценарій, «не дає американським фахівцям з планування спати», продовжує Альберке, який раніше працював у Пентагоні та НАТО.

При цьому він упевнений, що західна розвідка зможе дізнатися про підготовку Росії до використання НСЯЗ заздалегідь. Про це свідчить переміщення зброї зі сховищ на авіабази та, можливо, завдання звичайних ударів поблизу зони потенційного ядерного удару. У цей момент Путін також має переміститися в ядерне укриття і привести всю російську систему ядерного командування до підвищеної бойової готовності на випадок ядерної відповіді з боку Сполучених Штатів, сказав Альберке.

З початку війни в Україні Путін кілька разів робив заяви, які на Заході сприймали як загрозу застосування ядерної зброї. Однак у Москві вважають, що російський лідер був щоразу неправильно зрозумілий: 18 січня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Путін «жодного разу не загрожував ядерною бомбою».

У червні 2023 року в журналі «Профіль» вийшла стаття прокремлівського політолога Сергія Караганова, в якій він пропонував завдати по Європі попереджувального ядерного удару. «Це морально-страшний вибір — ми застосовуємо зброю Бога, прирікаючи себе на тяжкі духовні втрати. Але якщо цього не зробити, не тільки Росія може загинути, а скоріше за все, закінчиться вся людська цивілізація», — написав Караганов.

Вільям Альберке зазначив, що для цілей цієї статті визначення NSNW (НСЯЗ), взяте від Міністерства оборони США,  є таким: «ядерна зброя, призначена для використання на полі бою у військових ситуаціях». Це протиставляється стратегічній ядерній зброї, яка призначена для використання проти ворожих міст, заводів та інших цілей більшої території, щоб завдати шкоди здатності противника вести війну. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів