Переатестація працівників «Беркуту» результату не дасть, – експерт

15:17 19 листопада 2014 р.

Фото до новини

Усі працівники колишнього «Беркута» повинні пройти перевірку поліграфом. Міністр має своїм наказом визначити обов’язковість та масовість цієї перевірки. Тоді громадськість знатиме, хто під час Майдану стріляв і влучав у неозброєних громадян.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це в ефірі громадського мовлення Львівського прес-клубу (Прес-клуб-ГІТ) під час розмови на тему: «Що може виявити позачергова переатестація працівників спецбатальйону міліції ГУ МВС України у Львівській області  (колишній спецпідрозділ «Беркут») заявив  експерт Центру правових та політичних досліджень «СІМ» Руслан Тополевський.

– Зараз перевірка на «детекторі брехні» є добровільною. А міністру МВД варто оформити це так, щоби потім ці люди не могли поновитися на роботі через суд,, –  вважає експерт.  

За його словами, він ставиться до переатестації скептично. Тому що не буде досягнуто того результату, якого хоче отримати громадкість. 

– Атестація – це з’ясування певних якостей працівників. А в цій ситуації йде оцінка певних дій. Неможливо звільнити всіх працівників просто за те, що вони були працівниками підрозділу Беркут – нема підстав. Чи є рішення суду, який визнає їх злочинцями, чи  порушена кримінальна справа і є винні у цій справі? Чи ми говоримо про ще одну перевірку за участю громадських активістів?, – каже Руслан Тополевський.

Експерт стверджує, що переатестація, це не той інструмент. Для  того, щоб людина не пройшла атестацію, треба, щоби вона здійснила певні неналежні дії. А встановити, хто саме з працівників «Беркуту» здійснював ті чи інші дії на сьогодні, навряд чи, можливо. Адже після подій на Майдані, всі докази та свідчення, всі документи, які могли допомогти встановити, хто саме і що зробив, були знищені.

– Тому тут питання, швидше, до проведення реформ. На даний момент атестація має формальний характер. Ті події, які відбувалися взимку 2013-2014 року, зачепили достатньо багатьох працівників міліції, яких туди привозили. І те, яким чином вони брали участь у тих подіях, свідчить про,  що сама система МВС не має якогось запобіжника, який би дозволив не допустити подібних дій з боку правоохоронних органів, – каже Руслан Тополевський.

За його словами, зараз звільнити всіх працівників міліції неможливо з двох причин. По перше, суд їх поновить, визнавши незаконне звільнення. А по друге, дуже багато працівників міліції перебувають зараз на сході й також забезпечували правопорядок під час виборів.

Тому єдине, що зараз можна зробити, – провести реформи. І то – негайно.
– Якщо за півроку реформа не буде проведена, то система довго не проіснує, – прогнозує експерт.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів