Пенсійний фонд вимагає довідку, якої в природі бути не може, – ліквідатор катастрофи ЧАЕС

13:04 13 жовтня 2015 р.

Фото до новини

Шевченківський районний суд Львова визнав, що львів’янка Тетяна Солтан має право на пенсію – п’ять тисяч гривень щомісячно. Хоча Пенсійний фонд відмовив їй у цьому праві, призначивши мінімальну пенсію – 1447 грн. 56 коп. Для більшої пенсії працівники Пенсійного фонду вимагали довідку, яку не мали вимагати.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 13 жовтня, під час прес-конференції на тему: «Як ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області спекулює на пенсіях?», яка відбулася в Львівському прес-клубі, повідомила представниця Центру правових та політичних досліджень «СІМ», юрист громадської приймальні УГС з прав людини у Львові Ніна Хома.

За словами пенсіонерки Тетяни Солтан, її чоловік, ліквідатор катастрофи на Чорнобильській АЕС, помер 15 років тому внаслідок захворювань, які отримав в Чорнобильській зоні. Проте до Пенсійного фонду вона звернулася лише три роки тому, коли виникла потреба оформити пенсію собі, через власне захворювання. Тоді вона й дізналася, що має право на пенсію за втратою годувальника. Однак, чиновники в управлінні Пенсійного фонду України у Шевченківському районі Львова вважали інакше.

- Я зверталася до них неодноразово. Мене ніхто там не хотів слухати. Поводилися вони дуже і дуже жахливо, майже до нецензурщини. Пенсійний фонд – це є організована злочинність, -  скаржиться вдова.

За її словами, всі необхідні документи для призначення цього виду пенсії вона подавала до управління ПФУ у Шевченківському районі Львова впродовж 2012-13 років. А це – довідки про заробітну плату, накази про збереження середньої заробітної плати за місцем праці у зв’язку з призовом на спеціальні збори, довідку з військкомату про проходження спеціальних зборів для ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, архівні довідки про роботу та величину заробітної плати в зоні відчуження. Проте кожного разу посадовці знаходили нові і нові причини для відмови через брак ще якогось папірчика.
Той папірчик, якого вимагали чиновники з Пенсійного фонду, - довідка, що обов’язкова для цивільних, проте не потрібна для мобілізованих. А чоловік Тетяни Солтис брав участь у ліквідації катастрофи не як цивільна людина, а як мобілізований військовослужбовець.

- Ніхто особливо не пояснював і не було до кінця зрозуміло, в чому полягає складність оформлення цієї довідки. Зовні це виглядало так: принесіть від роботодавця довідку про роботу взоні відчуження, і тоді ми перерахуємо вам пенсію, - каже юрист Ніна Хома. 

Але коли було піднято всі архівні документи (Тетяні Солтис ще пощастило, що вони збереглися), то вдалося отримати тільки частину даних. Але Пенсійному фонду частини було мало, вони вимагали все.

За словами голови ЛОО «Союз Чорнобиль України», учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Всеволода Смеречинського, таких даних просто не існує в природі.

- Жінки цього можуть не знати. А ось чоловіки, які були в армії, знають, що там дають колективні завдання і їх виконують колективно. Тобто ніхто за окремим військовослужбовцем не ходить, не описує його завдань чи, що він робив індивідуально, не замірюють індивідуально радіоактивний фон.

Там на всіх заповнювали однин спільний рапорт. А чиновники Пенсійного фонду вимагають, щоб було описано кожного індивідуально, - каже він.

За його словами, не має такої військової частини, де би таке зробили.

- Не було нормувальників, які фіксували би час виконання робіт, не було приладів, які фіксували би рівні радіації. Ліквідатори мали лише дозиметри, які показували з тією чи іншою точністю сумарну дозу радіації, тому визначити, наприклад, яку дозу отримав з 9-00 до 10-00 було неможливо. Неможливо також отримати підпис головного бухгалтера військової частини на такій довідці, бо таких посад в частинах не було, - каже ліквідатор  Чорнобильської катастрофи.

Юрист Ніна Хома зауважила, що наразі рішення суду не набуло законної сили, тому що Пенсійний фонд ще оскаржить його. Проте вже сам факт такого рішення – це прецедент у судовій практиці.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів