Операція «Суджа» та її наслідки: оцінки експертів

16:46 7 серпня 2024 р.

Фото до новини

Що втрачає Московія у Суджанському районі на Курщині.

Про це повідомили у соціальних мережах, пише DailyLviv.com.

Росія втрачає контроль над п'ятьма стратегічними об'єктами:

— газовимірювальна станція "Газпрому", яка забезпечує транзит російського газу через Україну. Відстань від кордону до станції - 600 метрів;

— підстанція на 330 кВ, що з'єднувала Курську АЕС з енергосистемою України, а з нею гілка від Курської АЕС на Бєлгородщину;

— залізниця "Льгов - Бєлгород", яка забезпечує потреби харківського угруповання ворога;

— телевежа, звідки транслюється пропаганда у прикордонні області України;

— низка рокадних доріг, що посилювали здатність ворога тероризувати українське прикордоння.

Читайте такожУкраїнські війська просуваються і закріплюються на Курщині - росЗМІ

За кількасот метрів від пункту пропуску розташована газовимірювальна станція «Суджа», повідомило "Радіо "Свобода". На оприлюднених  знімках немає слідів пошкодження станції, пишуть журналісти. Російські телеграм-канали вказують, що ЗСУ встановили над нею контроль. Утім, незалежних підтверджень цим заявам немає. 

Атака на Суджанський район, важливий хаб для російських військ у цьому регіоні, може мати на меті відвернути увагу російських військ від пріоритетних напрямків наступу та підняти моральний дух українських військових, пишуть західні ЗМІ, військові експерти та OSINT-аналітики. Проте, доцільність операції викликає в експертів питання.

Несподіваний наступ України на Курську область може вказувати на те, що українські війська намагаються помінятися ролями з російськими, які наступають на Донеччині, пише Financial Times. Бойові дії ведуться у районі міста Суджа.

Читайте такожРосійська влада вивозить мешканців приграниччя Курщини

Суджа – останній діючий хаб експорту російського газу до Європи через Україну. Крім того, це важливий хаб для російського угруповання «Північ»: через це місто проходить залізнична гілка до Білгорода, яка має важливе значення для постачання військ на харківському напрямку, пише OSINT-аналітик із ніком Intelschizo. Якщо Україні вдасться зайняти територію поряд з містом, це порушить логістику Росії, уточнює експерт.

З іншого боку, вибити українські війська з цієї області може бути складно, зокрема тому, що територія між містом та кордоном знаходиться на височині, наголошує Intelschizo.

Військові аналітики, на яких посилається The New York Times, припустили, що метою атаки може бути відвернення уваги російських військ від лінії фронту.

CNN називає ще одну можливу причину проведення операції: новини про успішне вторгнення на тлі негативних подій на передовій можуть допомогти Києву підтримати моральний дух військових та громадянського населення. Це вторгнення стане важливою подією у конфлікті, навіть якщо значних наслідків одразу не буде, зазначає канал.

Проте, за словами експертів NYT, у Росії достатньо військ для відповіді на наступ. "Це подібне на грубу витрату людей і ресурсів, які так необхідні в інших місцях", - сказав військовий аналітик Пасі Пароінен.

Критують операцію під Суджею також експерти, на яких посилається Financial Times. Зі сумнівом до операції поставиввся військовий аналітик Роб Лі. Попередні великі операції з переходом кордону (у травні-червні 2023 та у березні 2024 років) не мали істотного впливу на хід війни і не мали серйозних наслідків для диктатора Путіна, зазначає він у своїй публікації у соцмережі X. З того часу Росія посилила угруповання на кордоні. "Малоймовірно, що ця операція змусить Росію відвести значні сили з України", - наголошує Роб Лі. Крім того, втрати в наступі можуть бути для України вищими, ніж при обороні, що може ускладнити для ЗСУ стримування майбутніх російських атак, додає Роб Лі.

У вівторок російські джерела, зокрема Міноборони, повідомили, що українські війська вторглися до Суджанського району Курської області. Бої тривали ввесь день і продовжилися в середу. За два дні українські військові, певно, створили виступ глибиною до 10 км.

Путін відреагував на те, що сталося, лише через добу, у середу. На нараді з урядом він назвав атаку України "масштабною провокацією".

Українська сторона ніяк не коментує події на території Курської області рф.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів