Обʼєктивну статистику про COVID-19 ми маємо 50 на 50,- Садовий

20:00 12 червня 2020 р.

Фото до новини

Головний санітарний лікар області скерував листа до мерії з вимогою посилити карантин у Львові. Водночас багато середовищ міста навпаки просять дозволити їм працювати. Мер Львова Андрій Садовий озвучив свою позицію щодо того, як варто діяти в цій ситуації.

Також мер зазначив, що місто закуповує та буде облаштовувати свою лабораторію в лікарні швидкої медичної допомоги.

Про це інформує пресслужба ЛМР.

«Останнім часом львів'яни бачать зростання кількості людей, які мають позитивні ПЛР. Є запитання: чому це так? А тому, що більше людей здає аналізи. І є пряма залежність: більше аналізів — більше позитивних ПЛРів. Звичайно, можна закрити очі і сказати, все COVID-19 більше немає.

Але він є і він ще довго буде з нами. Тому я б дуже хотів, щоб ми мали об'єктивну статистику. Чи маємо ми її сьогодні? Чесно скажу, 50 на 50. Бо всі лабораторії, які сьогодні проводять ПЛР-тестування — це державні лабораторії, і місто не має на них впливу.

Хоча ми їм допомагаємо, купуємо реагенти, купуємо амуніцію — це кошти міста, кошти благодійників. Ми всім лаборантам даємо премії 10 тис. грн, щоб люди мали гідну оплату праці за те, що вони роблять. Але як вийти з ситуації?

Єдине, що я можу, це просити чи вимагати в МОЗ покращити цей менеджмент, щоб люди не чекали на результати 5, 7 чи 10 днів. Щоб люди могли отримувати результат тестування день через день. Тому що важливою є об'єктивна статистика, щоб ми володіли епідеміологічною ситуацією на кожен день окремо.

Тим більше, що ми вже декілька тижнів в місті маємо імуноферментні аналізи, ми їх впровадили, 5 комунальних лабораторій це роблять в місті, 5 приватних також долучилися. І люди, які хочуть здати цей аналіз, вони можуть зрозуміти, чи вони вже, можливо, і перехворіли. Бо по лікарях ми бачимо, що близько 15% вже перехворіли на COVID-19, і частина з них навіть цього не знала.

Але, повертаючись до об'єктивної інформації, єдина можливість її мати — це мати свою лабораторію. І ми таке рішення ухвалили. Ми купуємо нову сучасну лабораторію для лікарні швидкої допомоги, яка зможе робити ПЛР-тестування. Плануємо, що з осені вона вже почне працювати. Тоді буде наша відповідальність, і тоді буде правда в останній інстанції", — розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Додамо, реальної статистики хворих на коронавірус на Львівщині немає.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів