Новий проект реконструкції Грибовицького сміттєзвалища закритий для громади

14:21 13 липня 2018 р.

Фото до новини

7 червня на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України з’явилися дві пояснювальні записки до аналогічних проектів, які відрізняються назвою. Перша – «Коригування проектної документації за проектом «Комплексний проект з рекультивації полігону, Грибовичі Жовківського району Львівської області. Реконструкція», друга – «Комплексний проект з рекультивації полігону, Грибовичі Жовківського району Львівської області. Реконструкція. (Коригування)».


Відео: Львівський прес-клуб

Обидві передбачають реконструкцію полігону твердих побутових відходів. До 6 липня громадськість та фахівці могли би подати свої зауваження. Проте на цей момент фахівців, які можуть і повинні оцінити ці проекти, їх навіть не бачили. Цих проектів немає у вільному доступі.  

Про це 12 липня під час засідання Львівського прес-клубу на тему: «Реконструкція Грибовицького сміттєзвалища за новим планом від 7 червня 2018 р. Чи дозволить Київ відновити полігон ТПВ у зоні Головного Європейського вододілу?» - заявила еколог МБО «Екологія-Право-Людина» Алла Войціховська. 

- Якщо ми не маємо проекту рекультивації, то на підставі чого Львівська міська рада може робити коригування цього проекту рекультивації? Якщо не було розроблено та затверджено проекту рекультивації, то до чого ми вносимо зміни та коригування? – риторично запитує Алла Войціховська. 

Алла Войціховська нагадала, що технічна рекультивація полігону-звалища передбачає великий комплекс заходів: очищення фільтратів, дегазацію, виположування та трасування.

- Якщо ми не бачимо цілісної картини, то як ми будемо робити щось уривками? Наприклад, минулого року на будівництво станції з очищення фільтратів на Грибовицькому сміттєзвилищі будо витрачено майже півтора мільйона гривень. Але півтора місяці тому ми з представниками Європейської комісії хотіли оглянути, як працює ця станція, то нас не впустили, - розповідає Алла Войціховська.

Наразі еколог підозрює, що Львівська міська рада має намір знову використовувати Грибовицьке сміттєзвалище, аби завозити туди сміття.  

Директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації Руслан Гречаник висловився більш різко з цього приводу. 

- Оскільки самого проекту Львівська міська рада не надала, то ми ознайомилися з експертним звітом, який отримали з власних джерел. Було заявлено, що французька фірма «Egis» залучить до роботи ТзОВ «Інститут «Гірхімпром». Пізніше з’ясувалося, що зовсім інша проектна організація виграла тендер. Отримуємо новий проект. Постало питання: чи тут немає відмивання коштів, - каже Руслан Гречаник. 

Оцінюючи документи, до яких Руслан Гречаник отримав доступ, він зауважив, що сміття з території сміттєзвалища планують забрати, але рекультивовувати землю не планують. Натомість налаштовані вкладати кошти у дослідження вмісту газу в тілі сміттєзвалища. 

- Знову будуть бурити свердловини. Наскільки нам відомо, 150 таких свердловин вже було пробурено. І повторно робити ту саму роботу, витрачаючи державні чи кредитні кошти, які доведеться віддавати, - це вже предмет зацікавлення правоохоронних органів, - говорить  Руслан Гречаник. 

Не бачив вищезгаданого проекту і начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич.

- Офіційно жоден проект до нас не надходив. Ми намагаємося через суди та ЗМІ з’ясувати, чи є якийсь проект. І мене вражає, що це – не комплексний проект рекультивації, а проект реконструкції, - наголосив Микола Маланич.  

Еколог також вважає, що відновити роботу газових свердловин можна значно меншим коштом. 

Голова Грибовицької сільської ради Ігор Питель повідомив, що до трагедії, яка сталася на сміттєзвалищі, місцевих мешканців залучали до всіх нарад та проектів, які мали дотичність до проблеми звалища. 

- Після трагедії нас на жодні наради чи обговорення не запрошували, - говорить Ігор Питель. 

Нагадаємо, 30 травня 2016 року під завалами сміття загинуло четверо осіб - троє пожежників, які гасили на звалищі пожежу, та працівник ЛКП «Збиранка». Тіло останнього так і не знайшли.

Також, за словами секретаря Малехівської сільської ради Миколи Остапчука,  жодної інформації щодо можливої реконструкції до сільради не надходило. 

Львівський прес-клуб зателефонував до директора ЛКП «Зелене місто» Вадима Ноздрі. Він пояснив, що нічого нового зі сміттєзвалищем не відбувається.

-  Проект поданий на виконання наказу Мінрегіонбуду від 23 березня 2012 року п.8 «Про реконструкцію Грибовицького сміттєзвалища». Це той проект, яким колись займався «Гірхімпром», потім «Egis”, потім одна з харківських фірм. І це лишень нульовий цикл, який стосується дамби. А потім буде кілька інших проектів. На це піде від 300 до 600 млн гривень, - пояснив Вадим Ноздря. 

Технічний директор ТзОВ «Інститут «Гірхімпром» Іван Зозуля підтвердив, що його підприємство розробляло проект у 2013 році. Той проект пройшов і громадські слухання, і експертизу Мінрегіонбуду. Але він так і залишився на папері. 

- Якби був реалізований проект, який ми розробляли, то цієї біди на звалищі не сталося би, - переконаний Іван Зозуля. 

Іван Зозуля каже, що тим проектом було передбачено всі умови: як готувати звалище до закриття, як його закривати і як його обслуговувати, коли туди вже не будуть нічого вивозити. 

- Наш проект передбачав часткове використання площі для того, аби сформувати тіло звалища. Тобто, до 2015-2016 років туди ще мало завозитися сміття. Іншого варіанту куди його возити у 2013 році не було, - говорить Іван Зозуля. 

Сьогодні ТзОВ «Інститут «Гірхімпром» надалі володіє авторським правом на той проект. Але спеціалісти дали дозвіл міськраді проводити тендери та передали свій проект фірмі «Egis» і харківському ТОВ «Діпрокомунбуд».

- Згідно з чинним законодавством той, хто розробляв проект, повинен його коригувати. Але тендерні умови, які висунуло місто, нам не підходили. Ці умови не передбачали ані авансу, ані оплати поетапних робіт. Оплатити обіцяли, коли проект пройде експертизу і буде затвердженим Кабміном. А що стосується нового проекту, то я його на очі не бачив, - розповідає Іван Зозуля. 

Він переконаний, що проект, який пропонують «Egis» та «Діпрокомунбуд», - це зовсім інший проект. Тому що з 2013 року змінилося законодавство і умови на звалищі. 

Довідка

Львів має намір витратити 110 млн євро (35 млн євро від Європейського банку розвитку і реконструкції та 75 млн євро від Європейського інвестиційного банку) для  вирішення проблеми з утилізації твердих побутових відходів та рекультивації майже 60-річного сміттєзвалища. З цих коштів – 10 млн євро ЄБРР надає як безповоротну, грантову допомогу. А решту коштів треба буде повертати з відсотками. З вищезгаданих коштів на рекультивацію сміттєзвалища в Грибовичах планують надати 10 млн євро. 

ГО «Львівський прес-клуб» реалізує однорічний проект з медіаконтролю за витратою коштів на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та рекультивацію сміттєзвалища в Грибовичах.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів