Найбільше сіл зникли з карти України на Львівщині (відео)

21:10 29 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

До 1991 року в нашій області припинили існування півтори тисячі сіл, останнім часом обезлюдніли ще два десятки.

«Телеканал новин «24» повідомив сьогодні, 29 квітня:

«Два десятки безлюдних сіл знайшли на Львівщині. Причина – демографія та відсутність роботи. Нова реформа місцевого самоврядування має зупинити зникнення сіл.

Самотню хатину в селі Білоки Самбірського району, за 20 кілометрів від цивілізації, важко назвати селом. Але ще рік тому там жила 80-річна бабуся Михайлина, остання мешканка. Її світлини, речі й сама хата ще на місці, а села – більше немає.

Мала Хвороща – тепер лише поле. Дехто з людей перебрався у сусіднє село Луку. Сполучення з районним центром Самбором – дуже погане. У селі Лука є велика школа. Її ще за Австрії збудували селяни. Та сьогодні навчати нікого – там проживає 250 людей.

За майже 100 кілометрів від Хворощі та Білоків знаходиться інше село – з гордою назвою Климівщина. Воно має лише одну вулицю та чотири хати. Та, на відміну від попередніх сіл, люди там живуть. 

Григорій живе на хуторі вже кілька років. Його сім'я та діти – за кілька кілометрів. Хату будував ще його прадід. Селу вже понад 700 років. І ще донедавна у селі було людно. Григорій не хоче залишати хутір, бо колись мріяв стати фермером, створити робочі місця та відновити село.

У селах вже чули про нову реформу самоврядування. І поки тут її бояться. Утім, чиновники переконані – реформа піде на благо села. Потрібно лише позбутися радянського адміністрування.

Загалом в Україні саме на Львівщині зникло з карти найбільше поселень. І ця тенденція зберігається ще з радянських часів. Саме за СРСР в області припинили існування півтори тисячі сіл».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів