На заході України сформовано гірсько-штурмову бригаду

16:38 13 січня 2016 р.

Фото до новини

Наразі підрозділи Огшбр проходять доукомплектування.

Про це повідомили сьогодні, 13 січня, в прес-службі міністерство оборони України, де також опублікували світлини з місця події, пише Dailylviv.com.

«У рамках підвищення бойових спроможностей Збройних Сил України в оперативному командуванні «Захід» завершено формування окремої гірсько-штурмової бригади. Наразі підрозділи бригади проходять доукомплектування», – повідомили сьогодні, 13 січня, в міністерстві оборони України, де також розповіли подробиці:

«У ході формування окремої гірсько-штурмової бригади оперативне командування «Захід» доклало чимало зусиль, щоб укомплектувати керівні посади військової частини військовослужбовцями, які мають бойовий досвід виконання завдань антитерористичної операції. За надзвичайно короткий термін були сформовані та укомплектовані підрозділи, прийнято значну кількість військової техніки, озброєння та матеріальних засобів відповідно до штату.

З нагоди початку нового навчального року у Збройних Силах України особовий склад військової частини привітав начальник управління територіальної оборони оперативного командування «Захід» полковник Володимир Василюк та командир окремої гірсько-штурмової бригади – Герой України, підполковник Василь Зубанич. Відбувся стройовий огляд, в ході якого керівництво перевірило документацію військової частини та оглянуло штатну зброю і техніку.

Звертаючись до підлеглих, командир бригади наголосив, що які б небезпеки не погрожували державі цього року – осо бовий склад бригади буде до них готовим. Уже сьогодні з метою бойового злагодження та підвищення професіоналізму гірських піхотинців з ними розпочато практичні заняття з бойової підготовки.»

Раніше на інформаційно-аналітичному ресурсі «Ukrainian Military Pages» розповіли:

«21 вересня 2015 року в Івано-Франківську відбулася прес-конференція, на якій військові анонсували створення нової бойової одиниці – 10-ї гірської штурмової бригади.   Про причини її створення розповіли начальник організаційно-мобілізаційного управління оперативного командування «Захід» Сухопутних військ полковник Віктор Кевлюк, та Герой України, командир 10-го окремого гірсько-піхотного полку підполковник Василь Зубанич, який стане командиром 10 огшбр.

Полковник Віктор Кевлюк розповів журналістам: «Міністром оборони України прийнято рішення: сформувати нову гірську штурмову бригаду під номером 10. Місцем її дислокації стане Коломия.  Ми маємо завдання подивитися, що там залишилося з військових об'єктів, провести реконструкцію та переобладнання казарм. Після цього будемо готові прийняти на контрактну службу близько тисячі добровольців.  Крім бойових спеціальностей, потрібні люди з навичками водіїв, механіків, медиків і навіть фінансистів. Ми пропонуємо достойну заробітну платню, повний соцпакет, можливість отримати освіту та відповідне підвищення у званні за бюджетні кошти».

За словами Василя Зубанича, основною метою створення бригади є захист від гіпотетичних територіальних претензій на Буковину з боку Румунії. Втім, це лише плани на майбутнє – в умовах війни з Росією при потребі бійці майбутньої 10 огшбр відправляться в зону АТО. Підполковник також натякнув, що є ще одна територія, де можуть знадобитися бійці, які вміють добре воювати в горах – Крим. Василь Зубанич зазначив також:

«Я служив з багатьма вихідцями з Прикарпаття і можу сказати, що це надійні бійці. Дуже сподіваюся на патріотизм хлопців з Івано-Франківщини, який я вже бачив в ділі. 

Ми пропонуємо багато можливостей – наприклад, сержанти зможуть отримати звання молодшого лейтенанта, пройшовши короткі курси. Мінімальна заробітна платня становитиме 4800 гривень, а ще бійці отримуватимуть 25% надбавки – так звані «гірські».

Нам потрібно захищати Україну! Ми будемо раді бачити в наших рядах спортсменів, досвідчених туристів, скелелазів та інших людей, що мають навички ведення дій в горах. Наша бригада стане елітою з еліт, її створення повинно бути завершено до 30 жовтня».

Герой України підполковник Василь Зубанич народився 9 лютого 1983 року в селі Голятино у Міжгірському районі Закарпатської області. Виконує бойові завдання з травня 2014 року. В якості командира 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади пройшов через Новоанновку, Нижне Тепле, станицю Луганську, Макарове, Щастя, Луганський аеропорт, Дебальцеве та низку інших населених пунктів Луганської та Донецької областей. 

У складі штурмової групи тактичної групи «Північ» здійснював прорив до Луганського аеропорту для подальшого прикриття та забезпечення відходу підрозділів з оточення. Під час бою отримав осколкове та вогнепальне поранення.

Не зважаючи на це, відмовився від госпіталізації й продовжував керувати діями підрозділу, тим самим піднявши бойовий дух і моральний стан військовослужбовців. Проявив високий героїзм та мужність, ставлячи життя підлеглого особового складу вище власного». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів