На Львівщині встановлюють пристрої, що вимірюють рівень радіації

16:23 6 серпня 2024 р.

Фото до новини

Львівщина - це регіон, біля якого розташовані Хмельницька, Рівненська та Південноукраїнська АЕС.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

В області встановлюють стаціонарні та мобільні інноваційні пристрої, що вимірюють рівень радіації.

Цим займаються ГО «SaveDnipro» та міжнародна організація Safecast. 

"Якщо повернутись в часі на початок повномасштабного вторгнення, то в Україні бракувало даних радіаційного моніторингу в реальному часі через викрадення обладнання, та через закриття інформації під різними приводами. 

Громадськість, на відміну від державних установ, може реагувати швидко та гнучко збираючи дані та встановлюючи датчики. Тому співпраця між громадськістю та владою в сфері радіаційного моніторингу – це підсилення держави у напрямку громадської безпеки в складній ситуації. Особливо, враховуючи те, що Львівщина це регіон, біля якого розташовані Хмельницька АЕС, за в 190 км на схід від Львова, що має 4 енергоблоки загальною потужністю 4000 МВт, Рівненська АЕС, за 130 км на північний схід від Львова, що має 4 енергоблоки загальною потужністю 4000 МВт та Південноукраїнська АЕС, за 320 км на південь від Львова, яка має 3 енергоблоки загальною потужністю 3000 МВт.

Відповідно, Інформація яку ми намагаємося зібрати і висвітлювати важлива оскільки дасть нам розуміння про рівень радіаційної безпеки та дозволить оперативно реагувати на будь-які загрози. Громадський моніторинг радіаційного фону надає можливість швидко виявляти відхилення від нормальних рівнів радіації, забезпечуючи таким чином додатковий захист для населення",- зазначають виконавці проєкту. 

Як уточнюють, установлюють пристроїв Radnote від Safecast та Blues Inc.

У рамках цієї ініціативи підписано меморандум про співпрацю між Львівською обласною військовою адміністрацією та ГО «SaveDnipro», що дозволить встановити станції заміру радіації на території усієї Львівщини та отримувати актуальні дані стосовно радіаційного фону нашого регіону. До кінця 2024 року планують встановити 7 таких станцій.

Перші станції були встановлені у Львові на початку травня 2024 року. Дані можна моніторити на сайті SaveEcoBot

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів