На Львівщині тренується легендарна 25-та бригада

19:00 3 квітня 2016 р.

Фото до новини


Фото: підполковник Тарас Грень з регіонального медіацентру міністерства оборони України

Бійці використовують для вдосконалення своїх навичок чи не всю територію Міжнародного центру миротворчості та безпеки львівської Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

 На Львівщині тренується прославлене бойове з'єднання – легендарна 25-та окрема Дніпропетровська повітрянодесантна бригада Високомобільних десантних військ України Збройних Сил України. Про це повідомив сьогодні, 3 квітня, «Щоденному Львову» підполковник Тарас Грень з регіонального медіацентру міністерства оборони України, який також розповів:

«Хлопці в небесно-смугастих тільняшках, які перші в новітній історії України здійснили багато кілометровий рейд тилами ворога. Вони були на найважчих напрямках оборони нашої держави від кремлівсько-терористичної навали. Сьогодні вони не на передовій. Однак їх будні не менш насичені бойовим злагодженням та навчанням.

Для вдосконалення своїх бойових навичок бійці використовують чи не всю територію Міжнародного центру миротворчості та безпеки львівської Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Один зі заступників командира бригади розповів: «Програма нашого навчання розрахована на приблизно два місяці, - - Бути тут цікаво і надзвичайно корисно. Ну бо по перше база центру повністю підготовлена до подібного виду занять. А друге – тренування з нами проводять інструктори з США та Канади».

Зрештою, офіцер запропонував проїхати по кільком навчальним місцям і на власні очі подивитись, як тренуються десантники. На першому навчальному місці відпрацьовувались питання захисту та захоплення житлового будинку, його зачистка та звільнення заручників.

Головною специфікою всіх тренувань є те, що лише головну ціль встановлюють інструктори. А власне як і якими засобами буде виконано завдання це вже справа молодших командирів українських підрозділів.

Доречно зауважити, що на всіх «гравцях» встановлені системи «Майлс». Тобто навчання проводяться в умовах максимально наближених до реальних. Різниця лише в тому, що після «поранення» чи «загибелі» бійцю пояснюють його помилку.

Власне, так було і цього разу. Група наших розвідників підійшла до будинку, де ймовірно вкрились терористи використовуючи вкритий чагарником повний багнюки рівчак. Звичайно, ворог не чекав наших бійців з цього напрямку.

Для посилення ефекту несподіванки командир підрозділу наказав бойовій машині піхоти використовуючи лісну дорогу залишаючись візуально не видимою для ворога здійснити маневр навколо будинку. Таким чином, склалось враження, що наші бійці висадились з броні в зовсім іншому місті.

Подолавши досить слабкий опір приголомшеного несподіваною атакою ворога, розвідники зайшли на перший поверх споруди. Проте... На цьому їх везіння скінчилося. Припустившись кількох помилок вони “втратили” двох бійців. Про це сповістив голосний писк «Майлсів».

Однак, швидко перегрупувавшись, вони таки змогли виконати завдання звільнити заручників і навіть захопити одного полоненого. Після закінчення тренування відразу ж проводиться повний розбір всіх дій.

До речі, в цьому аналізі приймають участь всі учасники навчання. Виходить такий собі своєрідний «мозковий штурм» під час якого знаходяться відповіді чому і хто припустився помилки. І головне, як не припускати їх у майбутньому. 

Навчатись з системою «Майлс» набагато цікавіше, – розповів один з бійців. – Вона відразу показує, куди було поранено, і хто з якої позиції зробив фатальний постріл. Тобто все як в бою».

Кілька кілометрів в глибині полігону серед густого лісу, десантники організували ще одне навчальне місце. Його суть полягає в тому, що десантний взвод, який виконував поставлене завдання, зупинився для перепочинку в лісі.

Бійці організували замаскований табір. Однак ворог через засоби радіоелектронної боротьби та за допомогою місцевих зрадників встановив приблизний район перебування наших військ і розпочав активні дії щодо пошуку і знищення десантників.

Та несподівано напасти на лісовий табір йому не вдалось. Секрети десантників вчасно помітили штурмові групи сепаратистів, і подали сигнали небезпеки. Ворога зустріли прицільним вогнем. А на особливо небезпечній ділянці атака противника була зупинена вогнем замаскованої бойової розвідувальної десантної машини.

Під час бою було поранено одного з наших воїнів. Система «Майлс» вказала що поранення отримала рука. Чекаючи медика, наш десантник почав надавати собі до медичну допомогу. 

Так, звичайно, все що відбувається тут, це гра. Однак гра, яка дозволить нашим хлопцям знищити ворога, виконати поставлене завдання а головне повернутись до дому живими, – розповів командир одного з десантних підрозділів. – Тому ми налаштовуємо наших бійців серйозно ставитись до всього, що відбувається тут. Отримав «поранення» – надавай допомогу. Маскуєшся – роби це вправно. Помилка в керуванні, або прийняті рішення – це втрати серед особового складу. Все як на війні. Той хто навчиться не припускатись помилок в тилу, не буде давати ворогу шанс на перемогу».

Ще одним навчальним місцем було утримання десантниками позицій. Тут теж всі тренування проводяться в умовах максимально наближених до реальних. І, на відміну від попередніх точок, уся стрільба по мішеням ведеться з застосуванням бойових набоїв. 

Між іншим, забезпечення підготовки наших підрозділів більш ніж сто відсоткове. Перед проведенням всіх занять командири збираються і планують скільки потрібно пального та набоїв.

І все видається їм відповідно до зроблених замовлень. Адже час імітації навчань, власне як і імітації підготовки армії вже пішов у минуле. Тепер вся підготовка підрозділів відбувається по справжньому і в повному обсязі».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів