На Львівщині придбали торік дітям-сирам 36 квартир

15:55 3 лютого 2016 р.

Фото до новини


Фото: acc.cv.ua

У нашій області проживають 2553 сироти.

За три роки спеціальної обласної програми 80 дітей-сиріт Львівщини отримали власне житло. Зокрема, минулого року – 36. Якщо в перший рік дії цього проекту область була спроможна купити житла на 600 тисяч гривень, то у 2016 році йдеться про три мільйони.

У Львівській області – 2 553 сироти. Півтисячі із них – діти, які живуть у дитбудинках, прийомних сім'ях, будинках сімейного типу. Коли їм виповниться 22 – вони мають залишити це приміщення.

Начальник служби у справах дітей Львівської облдержалдміністрації Володимир Лис запевнив: «Тому найперше ми хочемо забезпечувати житлом дітей віком 18-22 роки, бо в них збігає час, і завтра можуть лишитися на вулиці.  У такому віці у нас зараз 164 дитини. За цією програмою до сьогодні ми змогли охопити лише 10 відсотків дітей, це мало. Але ж до цього узагалі нічого не куплялося».

У містах для сиріт купляють квартири на вторинному ринку. У селі – хати, але обов'язково з земельною ділянкою і близькі до доріг, міст. Володимир Лис розповів також:

«Ми розуміємо, що мало дати сироті хату десь на забитому хуторі. Що вона там буде робити? Зіп'ється, чи буде жебракувати, наймитувати? Ми даємо житло там, де дитина зможе добратися до міста, щоби отримати роботу чи освіту. А також зможе завести собі домашнє господарство.

Часто продавці житла знижують ціну, коли дізнаються, для кого його купляють. Є невеликий відсоток дітей, яким, поза програмою, купити житло зголошуються меценати. 

Цього року в умовах програми ми постановили, що не менше 40 відсотків вартості цього житла мають покрити органи місцевої влади. Тоді менше навантаження на обласний бюджет, і ми зможемо більше дітей охопити. Адже якщо це сирота з Самбірського району, то найперше цей район має подбати про неї, щоб виростити собі гідного мешканця».

Житло вибирає, оглядає, купляє спеціальна комісія. До неї входять, як працівники державних установ, так і громадськості.

Про це повідомляється сьогодні, 3 лютого, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів