На Львівщині діти вчаться при світлі мобільних телефонів

17:45 7 листопада 2018 р.

Фото до новини

2480 учнів, які навчаються у школах Ходорівської ОТГ, змушені будуть завтра припинити навчання. Електропотужностей, які мають ці навчальні, не вистачає, аби запустити опалювальну систему. Також, через брак потужностей, у шкільних класах не вмикають достатньо світла.


Відео: Львівський прес-клуб

Про те, щоби використовувати комп’ютери чи інтерактивні дошки, навіть не йдеться. Голова Ходорівської ОТГ Олег Коцовський звинуватив працівників ПрАТ «Львівобленерго» у зриві навчального процесу та готовий звертатися до суду.  

Про це він заявив сьогодні, 7 листопада, під час прес-конференції на тему: «Як децентралізація вдарила струмом по Ходорівській та Великомостівській ОТГ: під загрозою - опалювальний сезон та навчальний процес».

ПрАТ «Львівобленерго» встановило в дев’яти школах Ходорівської ОТГ електронні лічильники електроенергії зі струмообмежувальними пристроями. І навчальні заклади, які потребують для нормального функціонування, щонайменше, 50 кіловатів електроенергії на годину, отримують зараз лише півтора. 

- У селі Кам’яному ціле літо не працював дитячий садочок. А першого вересня, щоби провести свято для дітей в школі, ми підключилися до мереж церкви. Такого ще не було в Україні. Навіть церква має більшу потужність, ніж школа в селі, - емоційно говорить голова Ходорівської ОТГ Олег Коцовський.

ПрАТ «Львівобленерго» погоджується збільшити потужність. Але для цього вимагає від громади заплатити додатково майже один мільйон гривень за нові технічні умови.

- У ПрАТ «Львівобленерго» пояснили нам, що обмежувачі струму встановлені тому, що було підписано нові договори, пов’язані зі зміною споживача, форми власності чи власника електроустановки. Хоча в нас нічого не змінилося. Школи залишилися в комунальній власності. І споживач не змінився. Як була школа – так вона й залишилася школою, - розповідає начальник фінансового відділу Ходорівської ОТГ Іванна Глушко.

За її словами, у бюджеті Ходорівської ОГТ закладені кошти для оплати електроенергії, яка необхідна для функціонування шкіл. І з ПрАТ «Львівобленерго» укладені всі угоди.

- Але наші діти сидять в холодних класах та підсвічують собі телефонами, аби читати чи писати, - говорить Іванна Глушко.

Начальник відділу освіти, молоді та спорту Ходорівської ОТГ Наталія Калинець зауважила, що коли школи підпорядковувалися Жидачівській районній раді, то жодних обмежень потужностей не було. Проблеми з’явилися з утворенням Ходорівської об’єднаної територіальної громади. 

- Ми звернулися до Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії. Вона, своєю чергою, - до Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Ми домовилися, що рішення будуть приймати після того, як НКРЕКП надасть свій висновок. Але, не дочекавшись цього висновку, ПрАТ «Львівобленерго»  у 9 навчальних закладах самовільно замінило електричні лічильники на електронні з обмежувачами зниженої потужності, - розповідає вона. 

Це звернення до НКРЕКП було ще 22 січня цього року. Але за десять місяців чиновники не дали відповіді. 

Голова Великомостівської ОТГ Ярослав Ройко зізнався, що і в їхній громаді виникла така сама проблема. 

- Я знайшов в архівах технічні умови, які видавали під час будівництва школи в селі Реклинець. Там приєднана потужність становить 250 кіловатів. Натомість у договорі написано – 20 кіловатів. Я офіційно звернувся з листами до «Львівобленерго». Сподіваюся, що нам підуть на зустріч. В інших школах є загроза, що обмеження потужностей призведуть до відімкнень, - зауважив він. 

Заступник директора з маркетингу ПрАТ «Львівобленерго» Юрій Кошла стверджує, що ніхто спеціально цього опалювального сезону не зменшував потужностей для шкіл та садочків. Після створення об’єднаних територіальних громад підприємство почало переукладати договори. І всі  цифри щодо обмежень взяті з попередніх договорів. 

- Ми знайшли у своїх архівах договір щодо школи в селі Реклинець. Там вказано потужність 47 кіловатів. У селі Борове – 20 кіловатів. У музичній школі Великих Мостів не 3 кіловати, як зараз зазначено, а – п’ять. З яких причин виконавці, які укладали попередні договори, вписували такі цифри, я не знаю,  - каже він. І переконує, що ніхто не давав команди зменшувати потужності. 

Що стосується договорів на постачання електроенергії у навчальні заклади Ходорівської ОТГ, то, за словами Юрія Кошли, жодних документів з іншими цифрами в договорах в архівах «Львівобленерго» знайти не вдалося. 

- Ми перевірили попередні два договори. І ці договори підписували дві сторони, - каже він. І погоджується, що дотепер електроенергію подавали з порушеннями. 

На думку голови Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Абаімова, така ситуація склалася через те, що на ринку енергетичних послуг владарює монополіст.

- Ми не можемо вибирати, де придбати кіловат-годину електроенергії. Ми її можемо придбати тільки в однієї організації, яка зараз є монополістом. Але ситуація, яка склалася у Ходорівській та Великомостівській ОТГ – нетипова. Більше ніде в Україні такого немає, - наголосив Василь Абаімов. 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів