На електронну карту вивели детальні плани територій Львова

13:30 21 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: скріншот

Львів’янам надали можливість краще орієнтуватися з приводу того, яка забудова буде на цій території та які зміни будуть на їхній вулиці, в їхньому мікрорайоні чи місті.

«Ще один крок до електронної відкритості: управління міжвідомчої координації ЛМР спільно із робочою групою «Е-місто» розробило карту з детальними планами територій, з метою кращого інформування мешканців. Детальний план території розробляють, з метою деталізації у більшому масштабі основних положень генерального плану, детального визначення окремих зон, встановлення червоних ліній та ліній регулювання забудови, композиційного розроблення житлової території або ж територій іншого призначення», – повідомили сьогодні, 21 серпня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради, де також пояснили:

«Його наявність дозволяє мешканцям краще орієнтуватись, яка забудова буде на цій території, які зміни будуть на їхній вулиці, у їхньому мікрорайоні чи місті. Водночас, інвестори отримують змогу краще орієнтуватись у майбутній інфраструктурі міста, вкладаючи капітал у нерухомість, а також розглядати великі інвестиційні проекти для побудови цілих мікрорайонів. Виконувач обов’язків начальника управління «Секретаріат ради» Юрій Лукашевський відзначив:

«До повноважень міськради входять організація та проведення громадських слухань, у тому числі – детальних планів територій. Відповідно, виникла ідея нанести на карту усю інформацію про розроблені та заплановані детальні плани територій, а також інші містобудівні об’єкти, щодо яких проводились громадські слухання – тобто, у зручній формі подати інформацію про розвиток конкретних територій міста, щоб львів’яни могли дізнатись, що заплановано та що можна збудувати біля їхнього будинку, як виглядатиме їхній мікрорайон через 5-10 років.

Важливо, що на карті розміщено не лише затверджені детальні плани території, але й ті, які знаходяться на стадії розроблення. Це дасть можливість мешканцям через процедуру громадських слухань впливати на розвиток території, на якій вони проживають, подавати свої пропозиції чи зауваження».

Як зазначив головний архітектор міста Юліан Чаплінський, генплан міста, затверджений в 2010 році й орієнтований на певну стратегію, потребує змін, оскільки власне економічна складова цієї стратегії змінилась. Він також розповів:

«Колишні промислові території втрачають свою доцільність, власники земель у приватній власності часто змінюють свої погляди на використання власної території та її функціонального призначення. Відтак, у міста часто виникає потреба внести зміни до використання земель міста, як, скажімо, під час ЄВРО-2012 для будівництва стратегічних об’єктів або реалізації великих інвестиційних проектів.

Часто це впливає на інфраструктуру, дороги та взаємовідносини із сусідніми спорудами. Всі ці питання врегульовуються детальними планами територій. ДПТ можуть зазнавати змін, але будь-які зміни в них проходять процедуру, аналогічну  розробленню нового ДПТ».

Але водночас Юліан Чаплінський підкреслив: «Створюючи таку карту, міськрада не відкриває Америку, адже європейські країни вже давно ведуть містобудівний кадастр в режимі он-лайн. Та ми успішно крок за кроком прямуємо в цьому напрямку».

Як додав начальник управління міжвідомчої координації ЛМР Тимофій Александронець, така візуалізація є легким способом структурованого відображення багатьох документів та ще одним кроком до електронної відкритості Львова. Новостворена карта поділена на такі розділи:

1. Затверджені детальні плани територій (ті, які пройшли всі погоджувальні процедури та були затверджені).

2. Детальні плани території, які пройшли громадські слухання (ті, які очікують погодження й затвердження рішенням виконкому чи ухвали сесії ЛМР).

3. Детальні плани територій, які проектуються (тобто, на проектування яких є рішення виконавчого комітету, проте ще немає готових матеріалів, які можна викласти на обговорення громадськості).

4. Індивідуальні об'єкти (перелік об'єктів за конкретною адресою, за якими відбулись громадські слухання).

Розробники обіцяють: в подальшому карта розширюватиметься. «Інформації – багато. І її треба донести до мешканців міста».

Знайти карту та ознайомитись з нею можна за посиланням або ж, перейшовши з головної сторінки сайту Львівської міської ради на вкладку «Генплан Львова» (у підрозділі «Довідка» внизу сторінки), а звідти – на, власне, «Карту готових детальних планів територій – тих, які проектуються, і тих, які будуть проектуватись».

Згідно із законом України про регулювання містобудівної діяльності, детальний план території – це містобудівна документація, що визначає планувальну організацію та розвиток території. У межах населеного пункту, він уточнює положення генерального  плану  та  визначає  планувальну організацію і розвиток частини території.

Його розробляють, з метою визначення планувальної організації і функціонального призначення, просторової композиції й параметрів забудови та ландшафтної організації кварталу, мікрорайону, іншої частини   території населеного пункту, призначених для комплексної забудови чи реконструкції. Детальний план території визначає: 

1) принципи планувально-просторової організації забудови; 

2) червоні лінії та лінії регулювання забудови; 

3) функціональне  призначення,  режим  та  параметри забудови однієї чи декількох земельних ділянок, розподіл територій згідно з будівельними нормами, державними стандартами і правилами; 

4) містобудівні  умови та обмеження (у випадку відсутності плану зонування території) або уточнення містобудівних умов та обмежень, згідно із планом зонування території; 

5) потребу в підприємствах і закладах обслуговування населення, місце їхнього розташування;

6) доцільність, обсяги, послідовність реконструкції забудови;

7) черговість та обсяги інженерної підготовки території;

8) систему інженерних мереж; 

9) порядок організації транспортного і пішохідного руху; 

10) порядок комплексного благоустрою та озеленення, потребу у формуванні екомережі.

Генеральний   план   населеного   пункту – це містобудівна документація,   що   визначає   принципові   вирішення   розвитку, планування,  забудови території населеного пункту або ж іншого її використання».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів