На Донеччині загинув доброволець зі Львівщини Василь Сліпак (+відео)

13:48 29 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Юрія Бутусова в інтернет-мережі «Facebook»

Соліст Паризьської опери загинув на фронті під Донецьком у лавах «Правого сектору».

Про це повідомив сьогодні, 29 червня, журналіст Юрій Бутусов, який також написав у соціальній мережі:

«Схилимо голови, громадяни. Великий українець загинув сьогодні, захищаючи Батьківщину та кожного з нас... Василь Сліпак, оперний співак з світовим ім’ям, один з найкращих баритонів світу, 19 років жив та працював у Франції, був солістом Паризьської опери, але з початком російської агресії кинув європейську кар’єру та повернувся захищати Україну, загинув на фронті під Донецьком у лавах «Правого сектору».

Воїн-доброволець Василь Сліпак став зразком громадянина та патріота. Він обрав собі псевдо «Міф» – це скорочено від Мефістофель, це з опери «Фауст». Він не був професійним солдатом, він був співаком...

Василь Сліпак, великий артист та великий співак загинув як солдат. Як великий захисник свого народу. Це величезна втрата для кожного за нас. Про нього будуть писати книги, називати вулиці, проводити концерти та розповідати у школах та консерваторіях...

Вічна пам’ять, друже «Міф», ти поклав життя за кожного з нас, ми не забудемо твою жертву заради України. Ми не залишимось байдужими...».

Юрій Бутусов повідомив це сьогодні, 29 червня, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook». Натомість радіожурналісти розповіли в середу:

«У зоні АТО загинув оперний співак, боєць з позивним «Міф». Василь Сліпак воював у складі добровольчого батальйону на Донбасі. Про це пишуть волонтери на своїх акаунтах в соціальних мережах.

Коли Василю було 10 років, старший брат відвів його в ансамбль зі «Дударики». Там почалася кар’єра маленького львів’янина. У 14 років Василь Сліпак побачив Канаду і Америку, виступив в Карнегі-хол. У нього виявився рідкісний голос – контр-тенор. Таких всього два в Україні. Для нього писали пісні.

Але до консерваторії Василь Сліпак потрапив не одразу. Саме через рідкісний голос. Два роки підготовчих курсів. Іспити, на яких довелося співати двома голосами: контр-тенор і бас-баритон. В Україні просто не знали, що робити з таким рідкісним голосом. Втім, він поступив до Львівської консерваторії.

У 1996 році на фестивалі Моцарта у Франції йому запропонували контракт. Опера Бастилія відкрила перед ним двері. Він співав на «Радіо Франс», в турне по країні і за кордоном.

Партію чотирьох дияволів з опери Оффенбаха «Казки Гофмана» на півдні Італії, де в кінці 90-х гастролював Василь Сліпак, згадували довго. Природжений Мефістофель, – скаже глядач, стоячи аплодуючи молодому виконавцю.

Василь Сліпак сказав в одному зі своїх інтерв’ю: «Вся кров, що сьогодні проливається за Україну, не повинна зупинити або увергнути в депресію. Вона повинна дати імпульс для подальшої боротьби».

Про це повідомили сьогодні, 29 червня, на сайті «Громадського радіо».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів