Мін'юст розповів, як мобілізовуватимуть засуджених до лав ЗСУ

09:10 20 березня 2024 р.

Фото до новини

Засуджені служитимуть лише у відповідних спеціалізованих підрозділах під наглядом командира військової частини.

Після того, як засуджений захотів підписати контракт, суд ухвалює рішення про умовно-дострокове звільнення, яке надходить до відповідного ТЦК. Далі Національна гвардія має доставити особу до військкомату укласти контракт і відправити у військову частину, розповіло Міноборони у коментарі «LB», пише DailyLviv.com.

Засуджені можуть укладати контракти на посади рядового, сержантського, старшинського, а також офіцерського складу – відповідно до військового звання, за яким перебувають на військовому обліку. Строк служби – до закінчення особливого періоду. Адміністративний нагляд за такими особами здійснюватиме командир військової частини, також їх братимуть на окремий облік у спецпідрозділі ВЧ.

Читайте також: Кого зі засуджених звільнятимуть для проходження військової служби

Служитимуть засуджені виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах (спеціалізованих військових частинах). Вони отримуватимуть щорічну основну відпустку, а також відпустку за сімейними обставинами.

Звільнення засуджених зі служби пропонують у таких випадках:

  • у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров’я придатні до військової служби або під час дії воєнного стану визнані ВЛУ непридатними за станом здоров’я до військової служби з переоглядом через 6-12 міс;
  • у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі або визнані ВЛК непридатними за станом здоров’я з виключенням з військового обліку.

Контракт засуджених припинять (розірвуть) на таких підставах:

  • за станом здоров’я – на підставі висновку ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 міс;
  • у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, який передбачає позбавлення або обмеження волі;
  • у зв’язку із закінченням особливого періоду або оголошенням рішення про демобілізацію.

Наразі в Україні засуджених не мобілізують, хоча відповідні заяви лунали неодноразово. Наприклад, заступниця міністра юстиції Олена Висоцька заявляла, що в Україні розглядають мобілізацію різних категорій засуджених – зокрема, це стосується громадян з довічним позбавленням волі. Вона додала, що уряд насамперед розглядає можливість мобілізації тих засуджених, яких уже звільнили.

Читайте також: Мобілізація засуджених в Україні має бути добровільна - Чернєв

Також міністр юстиції Денис Малюська переконаний, що корупціонерів можуть відправити воювати до лав ЗСУ. Він наголосив, що такі люди часто патріоти, просто їхній патріотизм своєрідний і вони жадібні. Малюська підкреслив, що в Україні десятиліттями культивували корупцію, і додав, що вона і зараз залишається поширеним явищем.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів