Литва може скерувати в Україну військових, але депортацій чоловіків не буде

16:57 8 травня 2024 р.

Фото до новини

Очільниця литовського уряду спростувала повідомлення про те, що Литва повертатиме Україні чоловіків призовного віку.

Литва готова відправити в Україну військових у рамках навчальної місії. Парламент погодився на прохання уряду з цього приводу, але влада в Києві поки не зверталася за такою допомогою, заявила Financial Times прем'єр-міністр Литви Інґріда Шимоніте, пише DailyLviv.com.

Як пише «FT», очільниця литовського уряду визнала, що росія розцінить такий крок як провокацію. При цьому вона додала, що «якби ми думали тільки про реакцію росії, ми б не змогли нічого надіслати в Україну. Через день ми чуємо погрози з Москви, що когось атакуватимуть ядерною зброєю».

Читайте також: Як Литва сприятиме поверненню в Україну чоловіків призовного віку

Шимоніте висловила сумнів у застосуванні Кремлем ядерної зброї, пояснивши, що радіоактивні опади також потраплять на росію. «Вітер зазвичай дме із заходу на схід», - зазначила вона в інтерв'ю британському щоденнику.

За словами литовської прем'єрки, мета нещодавнього посилення російських обстрілів України - викликати чергову хвилю біженців.

«Українці змушені будуть тікати, бо будуть позбавлені базової інфраструктури – росіяни атакують електростанції, школи, лікарні», – зазначила Шімоніте.

Читайте також: Повернення військовозобов'язаних українців потребує консультацій в ЄС

Очільниця литовського уряду спростувала повідомлення про те, що Литва повертатиме Україні чоловіків призовного віку. «Ми не будемо організовувати депортації чи пошуки українських чоловіків у Литві, тому що це було б незаконно», - сказала вона. Водночас вона додала, що Литва може відмовити в наданні постійного місця проживання особам, щодо яких українською владою буде доведено, що вони ухилялися від військової служби.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів