Львів’янка Ірина Шуль відзначила столітній ювілей

18:00 25 червня 2018 р.

Фото до новини

Дев’ятеро львів’ян відзначатимуть у 2018 році 101 та більше років.

У прес-службі Львівської міськради повідомили в понеділок, 25 червня: «Відома львів’янка Ірина Шуль відсвяткувала свої уродини – 23 червня 2018 року їй виповнилось 100 років. Про це повідомили в управлінні соціального захисту Львівської міської ради. З нагоди уродин працівники управління привітали ювілярку, вручили їй одноразову матеріальну допомогу п’ять тисяч гривень, вітальний лист від міського голови Львова та пам’ятну монету короля Данила Галицького».

Керівник управління соціального захисту ЛМР Леся Дронь розповіла: «Загалом у 2018 році свої уродини вже відзначили 12 львів’ян-довгожителів – шестеро громадян, яким виповнилося 100 років, і стільки ж, яким 101 та більше років. Крім того, цьогоріч святкуватимуть свій столітній ювілей ще семеро львів’ян. А дев’ятеро львів’ян відзначатимуть 101 та більше років. До речі, найстаршій мешканці міста у серпні має виповнитись 109 років».

«Ірина Шуль народилася 23 червня 1918 року у Перемишлі. Навчалась в українській школі імені Маркіяна Шашкевича та Українському інституті для дівчат у Перемишлі, який закінчила у 1938 році. Того ж року вступила до Академії закордонної торгівлі у Львові (з 1939 року –  Інститут радянської торгівлі). У травні 1941 року, після закінчення третього курсу, скерована на практику до Києва», – поінформували також у міськраді.

У вересні 1941 року Ірина Шуль стала свідком руйнування Хрещатика відступаючими радянськими військами. Наприкінці 1941 року й на початку 1942-го працювала помічником бухгалтера в кооперативі у Судовій Вишні, у 1942-1944 роках – у відділі статистики Ревізійного союзу українських кооперативів. В цей час налагодила співпрацю з ОУН та займалася поширенням бофонів. 18 січня 1944 р. заарештована німецькою поліцією у Львові. Під час слідства (до березня 1944 р.) утримувалась в «Тюрмі на Лонцького», – розповіли також у міськраді.

«Із березня до травня 1944 році перебувала у нацистському концентраційному таборі «Равензбрюк», а з травня 1944-го до травня 1945-го – у концтаборі «Фльоcсенбюрґ». Після закінчення війни потрапила до Львова як переселенка з Польщі і до проголошення незалежності України приховувала факт перебування у нацистських концтаборах. У 1947 році вийшла заміж за колишнього вояка УПА Івана Шуля», – поінформували також у міськраді.

«Ірина Шуль – членкиня «Просвіти», «Союзу Українок», «Товариства Надсяння», «Львівської спілки політв'язнів України» та  жіночого вокального ансамблю Львівської обласної спілки політв'язнів України – «Відгомін». 23 серпня 2013 року, з нагоди 22-ліття з Дня проголошення Незалежності України Ірині Шуль вручено нагороду «Почесний знак святого Юрія» за вагомий внесок у становлення української державності та активну громадську позицію», – повідомили також у міськраді.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів