Львів’ян застерігають – спалювання сухої трави й листя загрожує виникненням масштабних пожеж

17:08 29 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: 7d.rv.ua

Як повідомили в середу «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, її управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР застерігає: «Спалювання сухої трави і листя загрожує виникненням масштабних пожеж в лісах і населених пунктах, небезпечним для здоров'я людей, особливо для тих, хто має серцеві та алергічні захворювання і проблеми з дихальними шляхами».

У прес-службі міської ради повідомили в середу «Щоденному Львову», що її управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення застерігає від спалювання сухої трави і листя. У повідомленні також конкретизують:

«Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР застерігає, що спалювання сухої трави і листя загрожує виникненням масштабних пожеж в лісах і населених пунктах, небезпечним для здоров'я людей, особливо для тих, хто має серцеві та алергічні захворювання і проблеми з дихальними шляхами. Так, 28 жовтня, на території міста трапились дві пожежі у природних екосистемах – на вул. Стрийській і на вул. Вернадського, 14. На відкритих територіях було виявлено загоряння сухої трави. 

На вул. Стрийській виявили загоряння сухої трави окремими осередками на площі 0,0075 га, а на вул. Вернадського – на площі 0,08 га. Пожежі були своєчасно ліквідовані пожежно-рятувальними підрозділами ГУ ДСНС у Львівській області.

Як твердять екологи, при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук.

У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для нашого організму речовини.

Проблема полягає і в тому, що з сухим листям та травою, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні поліетиленового пакету в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини.

Саме вони, як правило, стають причиною кашлю, задухи. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні.

При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що викликають респіраторні захворювання. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

Погіршується ця ситуація при використанні в сільському господарстві отруйних і токсичних речовин гербіцидів, пестицидів та інших сполук із захисту рослин.

До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди, а часто вони пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Разом з сухим листям та травою згорають корисні комахи.

На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин. При спалюванні трави на присадибних ділянках виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде до знищення диких рослин та тварин.

Аналогічним чином виникає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків. Дим від вогнищ може утворювати смог і надовго зависати у повітрі на великих територіях. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій і, відповідно, до травматизму людей. 

Починаючи боротьбу із палами у своєму населеному пункті, мешканці повинні знати, що закон у будь-якому випадку на їхній стороні. Викладені вище факти є доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини, майна та навколишнього середовища. Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із палами».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів