Львівською міськрадою передбачено на ремонт ліфтів 22 мільйони гривень

17:00 22 лютого 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

У понеділок у нашому місті запрацювали два нові болгарські ліфти.

«На вулиці Гнатюка, 3 у першому та другому під’їздах повністю замінили та запустили два 45-річні ліфти 1970 року випуску виробництва нікопольського заводу, встановивши болгарські, вартістю близько 1,5 мільйона гривень – повідомили сьогодні, 22 лютого, «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, де також розповіли подробиці:

«Керівник ЛКП «Львівсвітло» Олександр Лазуткін зазначив: «Через свій вік, ці ліфти дуже часто ламались, оскільки нормальний термін експлуатації для них – усього 25 років». Нові ліфти тут поставили ще торік, однак через довгий процес здачі в експлуатацію, зокрема технічний огляд та погодження необхідних документів, лише сьогодні їх запустили. Вартість кожного з них – 750 тисяч гривень. За ці кошти було придбано, власне, ліфти, проведено демонтажні та монтажні роботи, а також будівельні роботи щодо ліфтової шахти та приямку. Виробництво – болгарської компанії «Ізамет».

Натомість міський голова Львова Андрій Садовий зазначив: «Наше комунальне підприємство «Львівсвітло» обслуговує більше половини усіх ліфтів. І в цьому році ми вдвічі збільшили суму коштів на заміну нових ліфтів – це 22 мільйони гривень. Два  старі ліфти на вулиці Гнатюка, 3 насправді не мала права бути в експлуатації, їх замінили: поставили два нові нестандартні ліфти болгарського виробництва. Це велика інвестиція – 1,5 мільйона гривень на два ліфти, але іншого варіанту не було. В цьому році ми передбачили 22 мільйони гривень на ремонт ліфтів, в тому числі і в лікарні швидкої допомоги, і в Хоспісі. Встановити новий ліфт - це вже в критичній ситуації, коли іншого виходу немає. Ми стараємося якісно обслуговувати ліфти і ремонтувати їх, щоб вони були в належному стані. Бо грошей занадто багато немає. Принцип простий: кожен ліфт має працювати. А вже завдаання комунального підприємства знайти формулу, щоб ліфт працював».

За словами Олександра Лазуткіна, в цьому році планують замінити близько 10 ліфтів, а на решту коштів проведуть капітальні ремонти. А міський голова Львова Андрій Садовий зазначив також: «Сьогодні ми маємо таку ситуацію: якщо ліфт є в будинку, то він має працювати. У нас бувають випадки, коли викрадають котушки і тут, на превеликий жаль, не завжди спрацьовують правоохоронні органи – навіть, якщо ловлять злодія, то його потім суд випускає. Але ми відразу знаходимо котушки в себе в резерві, а потім вже розбираємося з правоохоронцям і так далі. До речі, одному викрадачу ми пред’явили позов, щоб він компенсував завдані місту збитки.  В цілому, ситуація нормальна, всі ліфти в робочому стані, якщо якийсь виходить з ладу, то за день-два його відремонтують».

Нагадаємо, торік послуги з технічного обслуговування ліфтів надавали три приватні підприємства та одне комунальне: загалом – 2137 ліфів. За кошти, спрямованіз бюджету розвитку Львова на 2015 рік, капітально відремонтували, модернізували, замінили 25 ліфтів та провели ремонт 17 ліфтових кабін, на суму 9,2 мільйона гривень. 

У цьому році комунальному підприємству на ремонт ліфтів з міського бюджету виділили вдвічі більше коштів, ніж у минулому. міський голова Львова Андрій Садовий розповів також:

«З 1 липня вступає в дію закон, коли мешканці самі в будинку зберуться, визначать, хто буде управителем і ЖЕКу вже не буде. Треба вчитись бути господарем у власному будинку.

Щодо деяких власників магазинів, ми маємо такі факти, що вони для того, щоб не платити кошти за вивіз сміття, просто це сміття підкидують до контейнерів, якими користуються мешканці житлових будинків. За такі речі треба карати, але треба знаходити таких підприємців. 

Але мешканцям самим треба дбати за житлом. Ми зробили нереально велику інвестицію – 1,5 мільйона гривень бюджетних коштів у ці ліфти. Це дуже велика інвестиція.

Я би хотів, щоб мешканці були співучасниками цього процесу з приведення до пуття цього будинку. В нас часто мешканці говорять,  що квартири їхні приватизовані, а все інше не цікавить. Треба привчати людей, щоб вони все відчували своєю власністю. Коли ти відчуваєш власністю під’їзд, сходову клітку – тоді зовсім інше ставлення».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів