Львівські вибухотехніки розміновують схід України

13:45 24 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: mvs.gov.ua

Про службу спеціалістів відділів вибухотехнічної та пожежно-технічної експертизи Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Львівському обласному управлінні МВС розповів підполковник міліції Андрій Штангрет.

Роль спеціалістів вибухотехніків у пошуку, виявленні та знешкодженні вибухівок в наш час є вкрай важливою. Адже, завжди існує загроза вибуху, яка може призвести до загибелі великої кількості людей.

З початку проведення антитерористичної операції ця ймовірність зросла, оскільки неодноразово фіксували вибухи у Харкові, Одесі та інших містах України. Про службу спеціалістів відділів вибухотехнічної та пожежно-технічної експертизи Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Львівському обласному управлінні МВС розповів підполковник міліції Андрій Штангрет:

– Виїжджаємо на усі виклики про замінування. Кожен виклик розцінюється як бойовий. Після евакуації людей та працівників із приміщення, де вірогідно закладено вибухівку, експерти-вибухотехніки, спільно з інспекторами-кінологами та пошуковими собаками, проводять його обстеження. Не допускаємо людей до об’єкту, доки не переконані, що загрози їхньому життю немає.

До речі, минулоріч, якось упродовж лише одного дня, було зафіксовано 10 неправдивих повідомлень про замінування. Зловмисники обирали для своїх невдалих ігор переважно торговельні центри, готелі. А в пору складання іспитів у школах тривожні сигнали частішали із цих навчальних закладів. У списку «жартівників»-терористів також багатолюдні залізничний вокзал, аеропорт та автовокзал.

Вибухотехніків нерідко викликають і працівники міліції. Виявляючи під час огляду місця події або інших слідчих дій предмети, схожі на вибухонебезпечні, вони неодмінно інформують про це відповідних спеціалістів, які приводять їх у безпечний стан, зокрема від’єднують підривачвід корпуса.

Якщо небезпека серйозна, проводять знищення або руйнування. Йдеться про гранати, а подекуди й гранатомети, які «на згадку» привозять додому військовослужбовці та інші громадяни із зони АТО.

Пожежно-технічні експертизи необхідні за фактами займань. Зловмисники, часто з хуліганських спонукань чи з метою помсти, підпалюють машини, рідше господарські будівлі. А споруди житлового сектору палахкотять переважно з причини необережності людей або технічних, як-от замикання електромережі.

Вибухотехніки ретельно оглядають місце події і з’ясовують причину біди. Вилучають предмети для встановлення наявності у них залишків легкозаймистих речовин, зокрема, чи не відбулося занесення стороннього джерела вогню ззовні. А вже слідчі кваліфікують, скоєно підпал чи ні.

Як свідчить практика, автомобілі обливають легкозаймистими речовинами для ліпшого ефекту всередині, розбивши вікно. Втім, трапляється, транспортні засоби горять і через коротке замикання. Розкрити таємницю загоряння – завдання вибухотехніків.

Перед початком футбольного чемпіонату ЄВРО-2012 для спеціалістів нашого відділу придбали пересувну вибухотехнічну лабораторію. До комплекту входить радіокерований робототехнічний комплекс, завдання якого полягає у проведенні розвідки, огляді об’єктів чи будь-якої території, а такожвідтранспортуванні підозрілих предметів у безпечне місце, де можна їх знищити.

У разі потреби, можливе встановлення додаткового обладнання та дистанційне руйнування вибухонебезпечних пристроїв безпосередньо на місці виявлення. У розпорядженні лабораторії, звісно, є вибухозахисний костюм, сконструйований таким чином, щоби врятувати життя людини, якщо граната спрацює у витягнутій руці. 

Використовуючи маніпулятор (довгу штангу із зажимом), відповідно екіпірований наш спеціаліст переносить підозрілі предмети у безпечне місце, де знешкоджує. Наявна і рентгенівська установка для дистанційного встановлення внутрішньої будови будь-якого виявленого предмета.

Спеціалісти відділу вибухотехнічної та пожежотехнічної експертиз, як і їхні колеги з Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України на Львівській залізниці, вирушають у відрядження на східні терени України. Минулоріч у зоні АТО перебували головний експерт-вибухотехніквідділу НДЕКЦ обласного главку внутрішніх справ капітан міліції Андрій Ільків та спеціаліст-вибухотехнік з транспортної міліції старший лейтенант міліції Олег Жук.

А цьогоріч старші експерти-вибухотехніки майор міліції Роман Білиця та капітан міліції Володимир Мороз забезпечували вибухобезпеку на блокпостах у місті Куп’янськ, розташованому на межі Харківської та Луганської областей. Тобто обстежували транспортні засоби та багажі, а також реагували на факти виявлення підозрілих предметів поблизу блокпоста та на території обслуговування районного відділу міліції. До слова,вибухотехніки знаходили в автомобілях зброю, патрони, гранати, тротилові шашки тощо.

Недавно у зоні АТО побував і підполковник міліції Андрій Штангрет. Разом із спеціалістами Державного Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, він працював у Сєверодонецьку. 

На жаль, участьвибухотехніків украй необхідна і в процесі огляду місця події після вибухів, і розмінувань. Кожне виявлення вибухонебезпечних предметів обумовлює проведення експертних досліджень. У Луганській області фахівці вилучали, зокрема, гранатомети, підствольні гранати, протитанкові міни радянського та сучасного виробництва тощо.

Про це повідомили сьогодні, 24 червня, в прес-службі (відділі зв’язків із громадськістю)  Львівського обласного управління МВС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів