Львівські облдержадміністрація й рятувальники закликають безпечно святкувати Водохрещення

12:02 17 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: luchesk.com.ua

Прес-служба облдержадміністрації адресувала в суботу «Щоденному Львову» нагадування департаменту з питань цивільного захисту ОДА про правила безпечного купання на Водохреща», а в прес-службі обласного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій опублікували сьогодні, 17 січня, «Звернення начальника Головного управління ДСНС України у Львівській області щодо безпечного святкування Водохрещення».

Прес-служба облдержадміністрації адресувала сьогодні, 17 січня, «Щоденному Львову» повідомлення «Департамент з питань цивільного захисту ОДА нагадує правила безпечного купання на Водохреща»:

В понеділок, 19 січня, в Україні  відзначатимуть одне з найбільших християнських свят - Водохрещення Господнє. За традицією,в цей день люди йдуть до найближчих водойм щоб набрати освяченої води, а найбільш сміливі купаються.

Департамент з питань цивільного захисту ОДА закликає мешканців та гостей області під час проведення свята купатися лише в спеціально обладнаних місцях, де організатори свята повинні в обов’язковому порядку виконати такі заходи:

обладнати місце для надання допомоги при переохолодженні людини, забезпечити чергування медичного працівника під час проведення свята;

облаштувати на період проведення свята рятувальний пост із зимовими рятувальними засобами (рятувальний шнур довжиною 15-20 м, жердина довжиною 5 - 8 м, рятувальний багор), які потрібні для того щоб своєчасно надати допомогу тим, хто її потребуватиме (випадково провалиться під лід тощо);

на водних об’єктах, покритих льодом, влаштувати майну (ополонку для занурення) розміром не менше 2x2 м, очистити її від льоду, битий лід обов'язково видалити із майни та проводити періодичну очистку майни від шуги. По краях майни зробити настил із товстих дощок, огородити її по всьому периметру шнуром, або дерев'яними перилами, висотою не менше 1,1 м. Ополонка не повинна мати гострих кромок. В ополонку необхідно опустити трап і завести спусковий кінець.

З урахуванням реальної ситуації (крихкий, небезпечний лід) організаторам свята рекомендовано вхід у воду облаштувати безпосередньо від берега.

Слід пам’ятати, що надійний лише чистий, не запорошений снігом лід голубого чи білого кольору. Безпечна товщина льоду становить для одного пішохода 5-7 см, для групи людей – не менше 15 см, для масового катання на ковзанах 25 сантиметрів.

Виконання зазначених заходів дозволить зберегти життя та здоров’я учасників свята».

Натомість у прес-службі обласного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій опублікували сьогодні, 17 січня, «Звернення начальника Головного управління ДСНС України у Львівській області щодо безпечного святкування Водохрещення», у якому мовиться:

«Під час Водохрещення у всіх містах і селах люди поспішають до храмів аби принести додому  освяченої води. На річках чи озерах на льодовому покриві обов'язково вирубується ополонка у вигляді хреста.

Згідно усіх традицій, найхоробріші занурюються у крижану воду адже таким чином можна очиститися від гріхів і хвороб. Для забезпечення безпеки населення під час масових купань, пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС Львівщини перебуватимуть у черговому режимі й у будь-яку скрутну хвилину будуть готові прийти на допомогу.

Хочу наголосити на тому, що кожен громадянин повинен бути свідомим того, що його безпека залежить, в першу чергу, від власної поведінки. Сподіваюся на те, що усі львів’яни та гості нашого регіону будуть обачними та обережними під час святкування Водохрестя.

Обираючи місце для занурення, зверніть увагу на визначені органами місцевого самоврядування пляжі, адже такі місця є найбільш безпечними. Якщо ви визначилися із місцем для занурення, то нагадую про  дотримання елементарних правил поведінки на воді та рекомендацій медиків щодо занурення у крижану ополонку.

Перед купанням бажано мати попередній досвід занурень в холодну воду. Пам’ятайте, що перебування в крижаній воді незагартованих людей може спричинити до загального переохолодження організму та «холодового» шоку.

Рекомендуємо усім, хто планує омиватися в холодній воді, перед зануренням в ополонку розігрівати тіло, занурюватися лише по шию, не замочуючи голову. Оптимальний час перебування в ополонці варто обмежити до однієї хвилини.

Під час святкування не заходьте у воду в нетверезому стані, адже алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку та створює ілюзію безпеки. Не залишайте поблизу річки чи ставка без нагляду дітей.

Щиро сподіваюся на те, що у цей святковий день фахівці ДСНС не здійснять жодного виїзду для надання допомоги населенню чи ліквідації небезпечних подій. Будьте уважними та обережними, бережіть своє життя та життя своїх близьких».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів