Львівська обласна рада закликала визнати зоною екологічного лиха Грибовицьке сміттєзвалище

19:38 7 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Депутати визнали роботу міської ради незадовільною .

«Територію Грибовицького сміттєзвалища хочуть оголосити зоною екологічного лиха. За відповідне рішення сьогодні, 7 червня, на сесії проголосували депутати Львівської обласної ради», – повідомили сьогодні, 7 червня, в прес-службі обласної державної адміністрації, де також розповіли подробиці:

«Зокрема, вони вирішили звернутись до Кабміну з проханням визнати територію Грибовицького сміттєзвалища та прилеглих сіл зоною екологічного лиха.  Також таку ініціативу підтримав і голова облдержадміністрації Олег Синютка, який зазначив: «Я вважаю, що депутати сьогодні прийняли дуже важливе рішення. Це дасть нам можливість залучити додаткові кошти для рекультивації сміттєзвалища. Адже після припинення вивозу сміття у Грибовичі ми не можемо залишити громадян, які там мешкають, наодинці із екологічною проблемою».

Окрім того, Олег Синютка повідомив, що фахівці облдержадміністрації напрацювали перелік земельних ділянок для розміщення полігону твердих побутових відходів та сміттєпереробного заводу. Вони відповідають санітарним нормам і цілком придатні для таких потреб.

Голова облдержадміністрації додав: «Ми вже передали пропозицію міській владі по цих ділянках. На сьогодні це території, які не використовуються і, здебільшого, забруднені промисловими виробництвами».

Натомість у прес-службі Львівської обласної ради повідомили сьогодні, 7 червня:

«У вівторок, 7 червня, на сесійному засіданні Львівської обласної ради заслухали звіт щодо виконання рішень ЛОР, які стосуються стану функціонування Львівського міського полігону твердих побутових відходів. Відтак обласні обранці, заслухавши інформацію Львівської облдержадміністрації, міської ради, Державної екологічної інспекції та епідслужби, ДСНС України у Львівській області, визнали незадовільною роботу Львівської міської ради у ситуації з Грибовицьким сміттєзвалищем і постановили звернутися до Кабінету Міністрів визнати територію Грибовицького сміттєзвалища та прилеглих сіл зоною екологічної лиха.

Також в проекті рішення йдеться про те, що депутати звертаються до Кабміну та Верховної Ради з проханням передбачити під час внесення змін до Держбюджету кошти в обсязі 60 мільйонів гривень для ліквідації аварійної ситуації, яка виникла на Львівському міському сміттєзвалищі, а також початку його рекультивації. За цей проект рішення проголосувало 69 депутатів.

Як зазначив заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк, найбільша проблема зараз – це саме сміттєзвалище, що з ним робити, друге – вивіз сміття з міста Львова і третє – знайти новий полігон для вивезення твердих побутових відходів. Відповідно, за рішенням сесії, Львівська ОДА має вжити невідкладних заходів для забезпечення можливості тимчасового розміщення ТПВ зі Львова на полігонах Львівщини, а також знайти та запропонувати земельні ділянки в області для вивезення ТВП зі Львова.

Водночас, Львівська міська рада має запропонувати механізми обґрунтованої компенсації населеним пунктам, громади яких дадуть згоду на тимчасове розміщення ТПВ зі Львова на місцевих полігонах. Також депутати рекомендували міській владі знайти можливість здійснити повну рекультивацію сміттєзвалища протягом 2016-2020 років. Окрім того, депутати підтримали пропозицію, щоб Львівська міська рада розглянула можливість придбати квартири для дітей загиблих рятувальників».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів