Львівська міськрада співфінансуватиме придбання житла сиротам

16:24 14 липня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Сьогодні на сесії ЛМР прийняли Міську цільову програму співфінансування придбання житла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та особам з їх числа на період 2016-2025 роки.

Про це повідомили сьогодні, 14 липня, в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли подробиці:

«Програму розроблено з метою реалізації житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа. Станом на 1 липня 2016 року у Львові на первинному обліку відділів у справах дітей перебувають 564 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (дітей-сиріт – 179, дітей, позбавлених батьківського піклування – 385). З них перебувають: під опікою (піклуванням) громадян – 453 дітей, у дитячих будинках сімейного типу – 45 дітей, у прийомних сім’ях – дев’ятеро дітей, під опікою державних закладів – 46 дітей, під опікою закладів професійно-технічної освіти та вищих навчальних – 4 дітей, тимчасово влаштовано у сім'ї родичів, знайомих – 7 дітей.

Із загальної кількості дітей: мають житло на праві власності – 149 дітей, мають житло на праві користування – 360 дітей, не мають житла – 55 дітей. Відповідно до інформації департаменту житлового господарства та інфраструктури на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов перебуває 192 осіб, з них 63 особи у віці від 16 до 23 років.

Участь у Програмі можлива за відповідності таким критеріям:

1. Перебування на пільговому обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов:

1.1. Для дітей віком до 16-ти років – перебування у відділі у справах дітей департаменту гуманітарної політики у списку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які по досягненню 16-ти річного віку будуть поставлені у Львівській міській раді на пільговий облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

1.2. Для дітей віком від 16-ти років – перебування дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, у Львівській міській раді на пільговому обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

1.3. Для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком до 23 років – перебування у Львівській міській раді на пільговому обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

1.4. Для громадян з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 23 років – перебування у Львівській міській раді на пільговому обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

2. Перебування на первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

2.1. Перебування на первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у відділах у справах дітей районних адміністрацій Львівської міської ради.

2.2. Перебування на первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в інших регіонах, але які проживають під опікою (піклуванням) громадян, у прийомних сім'ях, у дитячих будинках сімейного типу на території м. Львова.

Реалізація Програми передбачає участь опікунів/піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів м. Львова, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, фізичних та юридичних осіб, які виявили бажання співфінансувати придбання житла в розмірі 30% від його вартості. Ця сума може бути результатом накопичення залишків коштів від соціальних виплат, які здійснюються державою на кожну дитину щомісячно, власні заощадження, а також кошти з інших джерел, які не суперечать законодавству України.

Кожній дитині (особі), яка приймає участь у Програмі, купується однокімнатна квартира у Львові чи у Львівській області, або житло у сільській місцевості Львівської області у межах цін, визначених Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України станом на момент придбання житла. Фінансування здійснюється за рахунок співфінансування: 70% вартості житла – за рахунок коштів міського бюджету. 30% вартості житла – за рахунок коштів які накопичені опікунами (піклувальниками), прийомними батьками, батьками-вихователями), особами з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, меценатів, фізичних або юридичних осіб та інших джерел фінансування, які не суперечать законодавству України.

Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив: «Я би дуже хотів, щоби ця тенденція, яка є у Львові, продовжувалася і щоб у нас в будинку дитини не було сиріт взагалі. Тому що в нас в рази є менше дітей-сиріт, чим в інших містах України. Ми активно працюємо щодо всиновлення. Ми сьогодні маємо будинки сімейного типу. Зараз будемо відкривати ще один новий будинок сімейного типу. Якщо дитина туди вселяється в маленькому віці, то на накопичувальний рахунок прийомних батьків п’ять, шість, сім, вісім років збираються кошти. А ми потім просто добавляємо свої кошти. Якщо цього не зробити, то тої квартири не буде. Така психологія людей, коли людина вкладає щось своє – то вона це цінує, якщо їй це дарують, вона це не цінує. Я би дуже хотів, щоби кожен громадянин нашого міста був відповідальний за своє власне життя, тому що це дуже важливі психологічні, ментальні речі».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів