Коли і як з доріг щезнуть авто на «євробляхах»?

16:31 3 червня 2018 р.

АвтоЄвроСила Львів

АвтоЄвроСила Львів
Фото: АвтоЄвроСила Львів

За інформацією ДФС, у 2017 році в Україну було ввезено майже 960 тисяч транспортних засобів з іноземною реєстрацією. На кінець січня 2018 року на території України перебувало 425 тисяч таких автомобілів, а з порушенням терміну – понад 246 тисяч.

Коментар Ніни Южаніної.
Відео: Прямий

Автомобілі з “євробляхами” мають в Україні неоднозначну репутацію - від палкої підтримки їхніми власниками до рішучого заперечення іншими учасниками дорожнього руху.  Головний винуватець такої ситуації - недосконалі норми закону щодо цієї проблеми.

Через те, що досі не вирішена проблема їхньої реєстрації, зростає, зокрема, й хабарництво на дорогах.

«Я повертався додому, коли мене зупинили працівники поліції. Буцімто не світить задній габарит і підсвітка номерів з одного боку. Поліціянти попросили надати їм посвідчення водія і технічний паспорт автомобіля. А потім страхівку, якої я не мав. Тоді вони запросили мене в їхній службовий автомобіль. Там почали звіряти, які в мене були штрафи. Після цього почали складати протокол. Я навіть цілком не зрозумів, за яке конкретне порушення його складають. Тоді мені сказали, що будуть забирати машину на штрафний майданчик. На якій підставі? Нібито машина “погано пригнана”, тому її забиратимуть», - розповів студентці відділення журналістики НУ “Львівська політехніка” Даниїлі Явдик Андрій К., власник авто на єврономерах.

Він запевняє, що поліціянти запропонували йому заплатити офіційно 8 тисяч гривень  штрафу і, запевнили, що після такої сплати власник авто не матиме клопоту впродовж цілого року. Проте водій відмовився від цієї пропозиції (“Не маю таких грошей при собі”), дав утричі меншу суму - і його відпустили.

- Тепер я не знаю, що робити далі. Не хочу, щоб мене постійно зупиняла поліція і “штрафувала”. Та й сплачувати якийсь однорічний великий офіційний штраф не маю наміру, - каже Андрій К. - Мабуть, найліпше буде швидко продати цей автомобіль. Щоб не мати постійної загрози зі штрафуванням - справедливим чи вигаданим.

Депутат Верховної Ради Ніна Южаніна, яка вивчає цю проблему, вважає, що слід легалізувати автомобілі, які були ввезені в Україну до першого січня 2018 року. Під час обговорення узаконення такої пропозиції висловлювалася також думка про те, щоб легалізовувати лише автомобілі, випущені після 2000 року. Кінцевих цін на таку легалізацію депутат публічно не озвучує, але, на її думку, основою для розрахунку може стати так званий “молдовський сценарій”, за яким пільга для розмитнення склала аж 70%. Тобто для легалізації автомобілів, придбаних за кордоном, власнику доведеться сплатити лише 30% від діючих ставок.

Ппропонується також інший варіант: застосування базової ставки розмитнення однієї “євробляхи” - 800 євро.

Усі зацікавлені сторони поки що не дійшли згоди щодо вартості легалізації автомобілів, що їх завозять з-за кордону, але одностайно говорять про те, що ситуація навколо цих автомобілів потребує якомога швидшого вирішення. “Закордонні авто” повинні мати зрозумілу і логічну систему розмитнення та реєстрації в Україні, щоб не створювати проблеми громадянам і державі чи її представникам, що можуть зловживати двозначністю ситуацій.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів