Хто сьогодні може купити вогнепальну зброю та яку саме

13:16 22 червня 2022 р.

Фото до новини

Коротко про стан справ щодо купівлі вогнепальної зброї в Україні.

Війна, яка прийшла до нашої країни 24 лютого 2022 року, кардинально змінила погляди багатьох людей щодо обігу вогнепальної зброї. Причина тут не лише у пориві захищати рідну землю від окупанта. Важливий спонукальний мотив – прагнення забезпечити власну безпеку від криміналітету.

Постійним супутником бойових дій стає мародерство та зростання кількості незареєстрованих "стволів" на руках у населення, в т.ч. трофейних. З місць бойових дій у схованки запасливих, у мирному житті законослухняних громадян, перекочовують автомати Калашникова, боєприпаси, ручні гранати, а часом і серйозніші зразки – ручні протитанкові гранатомети. Водночас доступ до армійського арсеналу спрощується і у злочинців, що разом з економічною кризою, високим навантаженням на правоохоронні органи, сприяє погіршенню криміногенної ситуації в країні. У майбутньому, на жаль, держава також неминуче зіткнеться з необхідністю психологічної реабілітації наших солдатів із зони бойових дій, багато з яких унаслідок посттравматичного стресового розладу та проблем, пов'язаних із поверненням до мирного життя, можуть влитися до лав кримінальних спільнот. З цим вже стикався СРСР після війни в Афганістані, США після в'єтнамської війни та інші країни.

До вогнепальної відносять зброю, призначену для ураження цілі із застосуванням снаряда, який отримує направлений рух за рахунок енергії що утворюється під час згоряння метального заряду (наприклад, порохового).

Цікаво зазначити, що незважаючи на те, що травматичні моделі формально підпадають під це визначення, в українському законодавстві вони виділені в окрему категорію, про що говорить постанова Пленуму Верховного Суду України “Про судову практику в справах про викрадення та інше незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами, вибуховими пристроями чи радіоактивними матеріалами” №3 від 26.04.2002 р. Тому далі ми розглядатимемо лише рушниці та карабіни.

Навіть з урахуванням досить жорсткого державного регулювання, більшість громадян нашої країни має доступ до великого арсеналу вогнепальної зброї, в чому можна переконатися, перейшовши за посиланням у каталог магазину zbroya.store. Достатньо досягти 21 року (у разі купівлі рушниці) або 25 років (для володіння гвинтівкою), не мати судимості, медичних протипоказань. Серед документів, які буде необхідно надати в органи внутрішніх справ для отримання дозволу на рушницю чи карабін (повний перелік викладений у наказі МВС України №749 від 07.08.2013) також присутня довідка про вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею.

Яку вогнепальну зброю можна купити

Для зручності розділимо її на 2 великі групи: гладкоствольну та нарізну.

"Гладкоствол"

Даний тип не має нарізів у стволі, він застосовується з дробовими, картечними чи кульовими набоями. Для цілей самозахисту існують боєприпаси з гумовими уражаючими елементами.

Сюди відносять знайомі всім двостволки, одноствольні переломні рушниці, помпові та напівавтоматичні рушниці. У плані самозахисту найбільшою популярністю користуються "помпи", з кількох причин:

  1. Ціна. На ринку є маса недорогих моделей від турецьких виробників, до того ж досить доброї якості.
  2. Простота, і як наслідок – надійність.
  3. Можливість використання травматичних боєприпасів, які по причині малої навіски пороху непридатні для штатної роботи напівавтоматичних зразків.
  4. Достатня ємність магазину. У багатьох моделей вона становить 6 набоїв.
  5. Універсальність. Помпова рушниця може не тільки припадати пилом у сейфі в очікуванні моменту застосування її в цілях самооборони, але і бути необхідним інструментом у цікавих хобі – полюванні, спортингу.

Нарізні зразки

Їх характеризує нарізний ствол, який закручує кулю, надаючи їй стійкість у польоті, внаслідок чого вона зберігає свою забійну силу на значній відстані. Купуються такі моделі насамперед для звірового полювання, на другому місці йде стрілецький спорт – стрільба на дальні та наддальні дистанції, вармінтинг та ін. Для цілей самозахисту вони застосовуються значно рідше, частково через відсутність для карабінів та гвинтівок травматичних боєприпасів.

Серед найбільш популярних та доступних простим громадянам моделей можна виділити напівавтомати та вироби із поздовжньо-ковзним затвором.

У напівавтоматах перезаряджання відбувається за рахунок енергії порохових газів. Вони відрізняються більш високою скорострільністю, але в той же час меншою точністю порівняно з гвинтівками з ручним перезаряджанням. В Україні великою популярністю користуються напівавтоматичні карабіни на базі автомата Калашникова в різних модифікаціях.

Гвинтівки з поздовжньо-ковзним затвором – найточніший різновид "вогнепалу", застосовуваний для снайперської стрільби. Ряд високотехнологічних моделей коштують декілька сотень тисяч гривень. Цікаво, що цивільним стрілкам в Україні доступні в тому числі легендарні моделі, що перебувають на службі в арміях провідних світових держав, з тим лише застереженням, що використовувати їх можна тільки з мисливськими боєприпасами. Втім, для потреб високоточників випускаються набої, що дозволяють ставити рекорди на дистанціях понад 2 кілометри.

Про обмеження

Незважаючи на нестихаючу дискусію в середовищі експертів і законодавців, в найближчому майбутньому громадяни України у своїй абсолютній більшості не отримають доступу до нарізного “короткоствола” (пістолетів та револьверів). Законопроект №5708, який зараз перебуває на стадії розгляду, цей вид “вогнепалу” відносить до класу C, згідно з яким серед цивільних володіти ним зможуть лише професійні стрільці-спортсмени. При цьому зберігання пістолета або револьвера передбачається тільки в тирі або на стрільбищі, що не дає можливості використовувати його для самозахисту. Також законопроект передбачає законодавчі послаблення щодо видачі нагородних пістолетів і револьверів, якими у разі прийняття закону зможуть нагороджувати будь-яких фізичних осіб (за винятком тих, на кого накладаються стандартні обмеження на володіння зброєю). Раніше такий тип нагородження діяв лише для військовослужбовців та працівників правоохоронних органів.

Цивільним стрільцям в Україні також недоступні автомати, що є нормою для всіх розвинених країн, у т.ч. для США, де навіть у Техасі (найбільш ліберальному, у плані зброї, штаті) до них мають доступ виключно службовці силових відомств.

Перспективи розвитку стрілецької культури

Військовий напад на Україну спричинив посилення дискусії щодо важливості широкого впровадження у населення навичок володіння зброєю. У травні на підтримку лібералізації збройового законодавства висловився міністр оборони України Олексій Резніков. Це дає надію, що влада також більше приділятиме уваги питанням розвитку збройової культури та стрілецького спорту, адже багато питань сьогодні неможливо вирішити на чистому ентузіазмі, через те що всі сфери, які безпосередньо чи опосередковано стосуються “вогнепалу”, досить сильно зарегульовані. Зокрема, вже назріла проблема відсутності у достатній кількості стрільбищ, де спортсмени можуть вправлятися у стрільбі на далекі відстані.

Збільшення кількості громадян, які володіють зброєю, що мають хоча б початкові навички стрільби, значно підвищує якість мобілізаційного резерву країни, що в поточній геополітичній ситуації відіграє важливу роль.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів