Євроінвестбанк готовий кредитувати рекультивацію сміттєзвалища неподалік Львова, – ЛМР

19:18 2 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: slovoidilo.ua

Керівник міського управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Ольга Сивак повідомила в четвер: «Попередньо йдеться про суму €40 мільйонів, з яких близько до €30 мільйонів має піти на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, а €10 мільйонів – на облаштування нового полігону та будівництво сміттєпереробного заводу».

«У рамках урядової програми, Європейський інвестиційний банк готовий надати Львову 40 мільйонів євро кредиту на реалізацію проекту з рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного заводу», – запевнила в четвер під час брифінгу, як повідомили сьогодні, 2 червня, в прес-службі міськради, керівник міського управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Ольга Сивак, яка зазначила:

«З Європейським інвестиційним банком ми почали переговори у серпні минулого року. Ця співпраця ведеться в рамках урядової програми, за якою ЄІБ готовий виділити 400 млн євро на всю Україну. Місто давно зверталось до уряду України, щоб нам допомогли вирішити проблему Грибовицького сміттєзвалища, і, власне, торік він включив її в урядову програму, і ці домовленості ратифіковано Верховною Радою України.

До нас вже приїжджали європейські консультанти восени минулого року. Єдина затримка була в тому, що ця загальна міжурядова домовленість повинна бути ратифікованою Верховною Радою України, і ратифікація відбулась тільки в лютому 2016 року.

І зараз ми, власне, пробуємо інтенсивніше співпрацювати з Банком, і сподіваємось, що питання рекультивації будемо вирішувати якнайшвидше. Умови кредиту – дуже вигідні, підкреслює посадовець. Йдеться про близько 1,5% річних.

Таких вигідних умов в Україні не пропонує жоден банк, жодна інституція. Тому це дуже вигідно для міста. І йдеться також про тривалий термін. Ми очікуємо, що, можливо, отримаємо цей кредит на 25 років з відтермінуванням у кілька років. Кредит матиме урядові гарантії, координатором буде Міністерство регіонального розвитку. Місто ж буде субпозичальником».

Попередньо йдеться про суму €40 мільйонів, з яких близько до €30 мільйонів має піти на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, а €10 мільйонів – на облаштування нового полігону та будівництво сміттєпереробного заводу. Щодо сум, порядок взятий з проектно-кошторисної документації, яку в 2013 році міська рада замовила в інституту «Гірхімпром». За цінами 2013 року, вартість рекультивації була визначена у сумі 213 мільйонів гривень. Це за курсом 2013 року – більше €20 мільйонів.

Тому зараз ми беремо за основу цю цифру, яка, можливо, буде скоригована, зважаючи на теперішню ситуацію. Ми розраховуємо, що це буде від €20 мільйонів до €30 мільйонів на рекультивацію, і десь близько €10 мільйонів – на будівництво нового полігону та сміттєпереробного заводу.

Тривалість повної рекультивації за цим проектом – до 10 років. Але, звісно ж, першочергові заходи буде зроблено швидше. На думку європейських консультантів, які переглядали ці документи, рекультивацію можна провести швидше – до п’яти років».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів