Генератори, призначені для України, були використані у Польщі під час передвиборчої кампанії

12:07 6 червня 2024 р.

Фото до новини

За повідомленням Onet, закуплені для України генератори потрапили до польських пожежників у рамках передвиборчої кампанії PiS.

Про це інформує InPoland, пише DailyLviv.com.

Центральне антикорупційне бюро (CBA) розслідувало закупівлю генераторів івент-агенцією «StoPro» Домініка Басіора. Директор служби безпеки Урядової агенції стратегічних резервів (RARS) звернувся до CBA з проханням надати висновок щодо цієї угоди. Тодішній керівник служби безпеки RARS не радив купувати продукцію компанії. Попри це, «StoPro» здійснила постачання агенції на загальну суму понад 91,7 млн ​​злотих.

У 2019 році польські ЗМІ вказували, що «StoPro» працювала над передвиборчою кампанією Матеуша Моравецького. Компанія готувала дизайни плакатів і банерів, а також друкувала передвиборчі листівки. Загалом компанія отримала 600 тисяч злотих з виборчого фонду PiS. Крім того, «StoPro» співпрацювала з кількома державними установами, зокрема: PKP, Orlen, KGHM і Bank Gospodarstwa Krajowego.

У рамках операції CBA прослуховував кількох людей, у тому числі Павла Пєтжака, представника тодішнього президента RARS Міхала Кучмеровського. У листопаді 2023 року була записана його розмова з невідомим, у якій Пєтжак зізнався, що генератори, придбані у Фонді допомоги Україні, пішли польським пожежникам. Передача приладів збіглася з передвиборчою кампанією до парламенту Польщі, а доставив генератори особисто кандидат у депутати Міхал Кучмеровський.

Глава «StoPro» стверджує, що отримав замовлення від Урядової агенції стратегічних резервів, а в рамках закупок вів перемовини з китайськими постачальниками. Він стверджує, що договір з агентством був підписаний «терміново». Доставка приладів мала відбутися авіашляхом, що було досить дорогим і становило «вартість половини всієї угоди». Попри те, що прилади мали доставити в Україну, RARS змінила місце доставки на Польщу.

Водночас до компанії-постачальника надходять звернення від пожежників щодо несправності або непрацездатності приладів.

Кучмеровський запевнив, що не передавав жодних генераторів в рамках передвиборчої кампанії PiS. За його словами, прилади були призначені для польських пожежників зі східних регіонів країни для забезпечення безпеки поляків у зв’язку з ситуацією в Україні. Він зазначив, що пожежники передали частину свого обладнання українцям ще на початку війни, тому це було «відновленням потенціалу». А рішення прем’єра базувалося виключно на запитах пожежної служби.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів