Франція та Нідерланди підтримали план закупівлі боєприпасів за межами ЄС

09:00 27 лютого 2024 р.

Фото до новини

Ідею закупівлі сотень тисяч снарядів у кількох країн озвучив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Влада Франції та Нідерландів підтримали план закупівлі боєприпасів для України за межами ЄС.

Про це повідомляє Bloomberg, пише DailyLviv.com.

Ідею закупівлі сотень тисяч снарядів у кількох країн озвучив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала на саміті європейських лідерів у Парижі в понеділок, 26 лютого, покликаному продемонструвати підтримку України.

«Пропозиція Чехії повністю відповідає тому, що ми зробили в плані артилерії. Ми звернулися до країн, які не є членами ЄС, із проханням знайти рішення. Ми будемо брати участь у цій ініціативі. Ми повністю відкриті до неї. Наша єдина мета – ефективність», – зазначив президент Франції Еммануель Макрон на пресконференції після переговорів.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна погодилася виділити 100 млн євро ($109 млн) на реалізацію плану Чехії, і висловив надію, що інші країн приєднаються до ініціативи.

Фіала сказав, що пропозицію його країни можуть підтримати 15 держав, але не назвав їх. «За нашими оцінками, у 2025 році в Європі і Україні має бути достатнє виробництво боєприпасів, але нам потрібно пережити період до того часу. Ініціатива Чехії –  спосіб, яким європейські держави можуть це зробити», – заявив він, покидаючи саміт. 

Повідомлялося, що Франція та деякі інші країни чинять опір використанню коштів ЄС  для закупівлі боєприпасів за межами Союзу. Париж закликав витрачати гроші на розвиток промисловості ЄС.

Раніше повідомлялося, що мільйон артилерійських снарядів калібру 155 мм, який Європейський Союз обіцяв передати Україні до березня 2024 року, остаточно доставлять у нашу країну до кінця поточного року. 

Євросоюз планує поставити Україні майже 170 тисяч снарядів до кінця березня і працює над подальшим збільшенням обсягу поставок. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів