Дослідники якості питної води у Львові не виявили відхилень від вимог законодавства

10:15 1 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: portal.lviv.ua

Про це повідомили у понеділок у прес-службі міської ради.

Як повідомили 1 вересня, «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, впродовж 2013 року було проведено відбір та доставку в лабораторії установи на санітарно-хімічне та санітарно-мікробіологічне дослідження 1082 проби питної води з контрольних точок розвідної мережі міста. Відхилення від вимог ДСанПіН 2.2.4- 400-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», за бактеріальними показниками, не було. Відтак наведемо повідомлення повністю:

«Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр ДСЕС України» здійснює вибірковий контроль за станом водопостачання населення як з центральної водопровідної мережі, так і з свердловин, криниць, каптажів.Основним джерелом постачання міста Львова водою є підземні води з 17 водозаборів з 180 свердловинами ЛМКП «Львівводоканал», що розташовані на відстані від 20 км до 110 км від міста.

У місто вода подається магістральними водогонами, довжиною 654 км. Цілодобове водопостачання отримують 82,5 % мешканців м. Львова. 17,5% населення м. Львова користуються свердловинами, криницями.

Фахівці головного управління ДСЕС у Львівській області визначили 119 контрольних точок відбору питної води (тупікові колонки, стара зношена мережа, каптажі, криниці громадського користування та ін.). Про це розповідає лікар відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Львівського міського відділу ДУ «ЛОЛЦ ДСЕС» Л. Родик.

Протягом 2013 року було проведено відбір та доставку в лабораторії установи на санітарно-хімічне та санітарно-мікробіологічне дослідження 1082 проби питної води з контрольних точок розвідної мережі міста. Відхилення від вимог ДСанПіН 2.2.4- 400-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», за бактеріальними показниками, не було.

У 2014 році кількість контрольних точок зменшилась до 43 – відбір проводився щоквартально. Відхилень від вимог чинного законодавства не виявлено в жодному з випадків.

Альтернативними джерелами водозабезпечення (локальні свердловини, криниці та каптажі) користується 17,5% населення Львова. Протягом 2013 року фахівці центру здійснювали відбір проб з 12 артезіанських свердловин, розташованих на території с.м.т. Рудно та с.м.т. Брюховичі і їх розвідних мереж.

Всього було відібрано 70 проб для санітарно-хімічного дослідження та 77 – для санітарно-мікробіологічного. Відхилення від чинного законодавства виявлено в 15,7% проб при санітарно-хімічному дослідженні та у 5,2% при санітарно-мікробіологічному дослідженні.

Найбільший відсоток відхилення виявлено при дослідженні води, відібраної з КП «Теребля» с.м.т. Рудно (вул. Джерельна 3). Перевищення вмісту нітратів виявлено в 66,7% проб води у с.м.т. Рудно. За мікробіологічними показниками, вода відповідала вимогам у всіх пробах.

При дослідженні води з локальних джерел водопостачання, розташованих на території с.м.т. Брюховичі, виявлено відхилення від санітарних норм за бактеріальними показниками у 6,3% проб.

З децентралізованих джерел водопостачання львів’яни використовують каптажі та криниці індивідуального користування. На території міста та прилеглих населених пунктів здійснюється відбір води з каптажів:

 – у с.м.т Брюховичі (вул. Львівська); 

у Стрийському парку; 

у парку «Залізні води»; 

у лісопарку «Погулянка»; 

у парку «Високий замок»;

у м. Винники – 4 джерела. 

Протягом 2014 року виявлено відхилення за бактеріальними показниками від вимог ДСанПіН 2.2.4-400-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» у 45% проб з джерел.

Довідка

Здоров'я людини залежить від такого важливого чинника навколишнього середовища, як вода. В усіх економічно розвинутих країнах постійно зростає об'єм водоспоживання. У благоустроєних житлових будинках з санітарно-технічним обладнанням гарячого водопостачання витрата води на одну людину досягає 250-350 л за добу. Вода витрачається на такі потреби, як підтримка чистоти тіла, у тому числі гігієнічний душ (120-150 л), прання білизни, готування їжі і миття посуду (близько 10 л), прибирання житла тощо.

Вода потрібна людині для забезпечення нормального функціонального стану організму, оскільки є середовищем, у якому проходять обмінні процеси. Епідемічне значення води полягає в тому, що через воду можуть передаватися такі інфекційні захворювання, як черевний тиф, холера, дизентерія, гепатит тощо. Збудники цих захворювань потрапляють у воду з виділеннями хворих і бактеріоносіїв. Це може відбуватися під час масових купань у водоймищах, у разі забруднення нечистотами території, що оточує водоймище, прання білизни у водоймищі, скидання нечистот у водоймище. Збудники інфекційних захворювань можуть потрапляти у підземні води з вигрібної ями та дворової вбиральні, які неправильно влаштовані, а в колодязну воду — з підземних вод та у разі користування забрудненими відрами».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів