Документ про право власності після первинної реєстрації вже не видають, – нотаріус

19:33 28 січня 2016 р.

Фото до новини

З 1 січня цього року нотаріуси почали виконувати функції державного реєстратора. Уже здійснено близько ста первинних реєстрацій у сфері нерухомого майна.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 28 січня, під час прес-конференції на тему: «Як зареєструвати майно і бізнес у нотаріуса? Виконання нотаріусами повноважень у сфері державної реєстрації», повідомив перший заступник начальника головного територіального управління юстиції у Львівській області Тарас Грень.

- Нотаріуси мають право вчиняти дії первинної та вторинної реєстрації  у сфері нерухомого майна та реєструвати юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, каже він.

За словами начальника відділу з питань нотаріату головного територіального управління юстиції у Львівській області Андрія Крохмального, у Львівській області працює 370 приватних нотаріусів та 60 державних. Це означає, що рівно на 330 осіб збільшилася кількість тих, хто може надати послуги з державної реєстрації.

- Можна звернутися до будь-якого нотаріуса. Вони наділені всіма правами класичного державного нотаріуса, - каже він.
Тепер державні та приватні нотаріуси є і державними реєстраторами.  Будинок, квартиру, гараж, юридичну особу можна зареєструвати у нотаріуса. Функції та повноваження у них однакові.

Ще одна новація: після первинної реєстрації не видають документ про право власності.
- До 2016 року такий документ реєстраційною службою видавався. Тепер, коли здійснюється реєстрація, нотаріус видає на руки інформацію про внесення відомостей до реєстру речових прав, - пояснює Андрій Крохмальний.

Також зареєструвати майно у нотаріуса можна в будь-якому населеному пункті області. А зареєструвати юридичну особу можна в будь якому місці України.

- Запроваджено принцип екстериторіальності. Стосовно речових прав - реєструються будь-яким нотаріусом в межах Львівської області. Стосовно реєстрації юридичної особи – по всій Україні, - каже Тарас Грень.

За його словами, найближчим часом усі дії, які відбуватимуться у сфері державного реєстру, будуть максимально переведені в електронний режим.

- Усі ці відомості зберігаються в загальних реєстрах. Вони належним чином є захищеними та адміністровані. Зараз проводиться робота з удосконалення цих реєстрів. Відповідно жодних застережень щодо збереження даної інформації не повинно бути, - наголошує перший заступник начальника головного територіального управління юстиції у Львівській області.

 






Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів