До війська призвуть 10,8 тисячі осіб

09:30 12 вересня 2013 р.

Фото до новини

Міністерство оборони анонсувало, що востаннє

Уряд затвердив чисельність громадян України, які підлягають призову на строкову військову службу в жовтні-листопаді, в 10,8 тисячі осіб. Про це, як повідомив «Український тиждень», йдеться в розпорядженні Кабміну № 671 від 4 вересня.

Причому цьорічний призов на строкову військову службу може бути останнім. Адже 7 лютого начальник Генерального штабу-головнокомандувача Збройних сил Володимир Замана запевняв, що Міноборони має намір востаннє провести призов на строкову службу до армії восени 2013 року.

Дослівно ж сказав тоді з цього приводу: "Передбачається восени 2013 року здійснити "крайній" заклик на строкову військову службу і здійснити перехід вітчизняної армії на комплектування за контрактом. Тому, за нашими прогнозами, уже восени 2014 року звільняться в запас останні строковики".

Володимир Замана пояснював також, що перехід у 2014 році на контрактну армію викликаний неможливістю якісно підготувати солдата за один рік служби. Тому, з його слів, "розглядалося кілька варіантів: повернення дворічного строку строкової військової служби, що, до речі, сьогодні серйозно розглядають наші російські колеги, або переходити на контрактну службу, що, власне, і вибрали". Відтак наголосив на безперспективності рішення про збільшення часу служби строковиків до двох років.

Утім, міністр оборони Павло Лебедєв анонсував призупинення призову на строкову військову службу ще торік 29 грудня. Дослівно ж сказав тоді з цього приводу в привітанні особового складу Збройних Сил України з Новорічними і Різдвяними святами наступне: «Вже у новому році на нас чекають нові, масштабні завдання. Президентом України визначено шляхи подальшого реформування і розвитку Збройних Сил. Українське військо зазнає докорінних змін. Буде переглянуто структуру та систему управління Збройними Силами і поліпшено систему підготовки фахівців, призупинено призов на строкову військову службу з одночасним переходом до комплектування армії виключно за контрактом, як це зроблено сьогодні у провідних країнах світу».

Натомість 7 грудня 2012 року тодішній міністр оборони Дмитро Саламатін заявив: "З 1 січня 2014 року Збройні Сили України переходять на службу на контрактній основі. Для цього необхідні певні економічні передумови, але сподіваємося, що завдання, яке поставив перед нами президент Віктор Янукович, ми виконаємо".

Того ж дня й перший заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України віце-адмірал Ігор Кабаненко запевняв - оскільки, "згідно з новою Військовою доктриною і Стратегією національної безпеки Україна переводить Збройні сили на контрактну основу", то "останній призов заплановано на кінець наступного року". Дослівно ж анонсував наступне: «Ми маємо такі плани, щоб наприкінці наступного року провести останній призов на строкову військову службу. Рівень вимог до військовослужбовців тепер потребує професійного підходу й професійних навичок»

dailylviv.com

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів